”Vi ger oss in på två dödområden”

27 augusti, 2013

Samtal med Poesitidskriften Populär Poesi började som en e-tidskrift men tack vare ett bidrag från Svenska Akademien kommer den nu ut med sitt första nummer i papper. ”Vi ger oss in i två dödområden – poesi och papperstidning”, säger chefredaktören Peter Nyberg (bilden).

Populär Poesi startades 2009 av gymnasielärarna Peter Nyberg och Peter Björkman och har fram till nu varit helt digital, först som blogg, sedermera e-tidskrift, som hittills utkommit med 18 nummer. Men genom ett bidrag om 50 000 kronor från Svenska Akademien kommer nu tidskriften ut i papper, två gånger om året. Det första numret trycktes i augusti.

– Vi har haft 20 000 läsare av varje nytt nummer på sajten, så det finns ett intresse. Nu trycker vi i en mycket liten upplaga, 400 exemplar. Vi måste vara försiktiga eftersom ekonomin är ytterst begränsad, säger chefredaktören Peter Nyberg, till vardags gymnasielärare i svenska, religion och historia i Tranås.

Första numret har temat ”global poesi” och innehåller bland annat en intervju med den australiske poeten Les Murray. Än så länge kan man bara få tag på Populär Poesi genom att beställa den via hemsidan, eller lokalt i Tranås, men Peter Nyberg hoppas att det ska gå att hitta fler försäljningsställen, till exempel Pressbyrån.

Antalet kulturtidskrifter minskar i Sverige, vad tror du att det beror på?
– Delvis beror det nog på att det finns så mycket gratis på nätet. Men jag tror också att det kan bero på att läsförmågan har försämrats de senaste 20 åren. Många kulturtidskrifter kräver en hög läsförmåga och jag tror att de går miste om en ganska stor målgrupp. Vi har valt att ta sikte på just denna grupp, bland annat genom att skriva mycket om musiklyrik, utan att för den skull bli naiva, säger Peter Nyberg.

Hur kommer det sig att ni väljer att ge ut tidningen i papper?
– Det har varit vår målsättning hela tiden. Det är lite högre status att vara en papperstidning. Vem som helst kan ju skriva på nätet. Det är inte många som satsar pengar på att trycka en tidning. Det ger tidningen större allvar. Vi ger oss in i två dödområden – poesi och papperstidning.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies