Gå direkt till textinnehållet

”Vi förtjänar en egen dag”

I dag 17 januari 2012 firas för första gången Redigerarens dag på redaktioner runt om i Sverige. Lena Jonsson, Anna Valentinsson och Lotta Friman på Norrköpings Tidningar är initiativtagarna och gensvaret blev stort.

Nerikes Allehanda och Västerbottens Folkblad ägnar helsidor i dagens tidningar åt redigeraryrket. Firandet av Redigerarens dag har till och med spritt sig utanför landets gränser.

– Dagen firas på redaktioner i Norge och i Finland också, säger Anna Valentinsson på Norrköpings Tidningar.

Hon är tillsammans med kollegerna på dagredigeringen Lena Jonsson, Lotta Friman och Sven Mårdh instiftare av Redigerarens dag.

Annons Annons

På NT firas dagen med extra gott fika och en tävling i redigering och layout som hela redaktionen får delta i.

Hur kom ni på idén att ha en Redigerarens dag?

– Vi som jobbar på dagredigeringen här tyckte att januari är ju en tråkig och trist månad, och man borde göra någonting för att den ska bli lite roligare. Och då kom vi på att vi borde fira Redigerarens dag. Den 17 januari verkade vara en sådan där trist vanlig tisdag, så det passade perfekt, säger Anna Valentinsson.

Varför ska just redigeraren ha en egen dag?

– Det här är en yrkesgrupp som precis som alla andra yrkesgrupper på en tidning för ett viktigt jobb. Det finns mycket yrkesstolthet i redigerarkåren, men det syns sällan när man gör någonting bra. När man gör någonting dåligt, då ser alla det. Dessutom är det här en hotad yrkesgrupp. Så vi förtjänar en egen dag.

Man kan bara hålla med.

– Hur ska ni fira på Journalisten då?

Kaffet och kakan kom nu …

Fler avsnitt
Fler videos