Varsel drogs tillbaka på NLT – bara tre journalister uppsagda

25 februari, 2019

Förhandlingarna på Nya Lidköpings-Tidningen är avslutade och tre journalister har sagts upp. Sista förhandlingsdagen valde arbetsgivaren att minska sparpaketet, som från början omfattade sju tjänster.

Vid årsskiftet tog NWT över Nya Lidköpings-Tidningen och i januari inleddes förhandlingar om nedbemanning om sju journalisttjänster och ytterligare ett tiotal tjänster på ekonomi, växel och annonsproduktion.

Arbetsgivaren ville ta bort fyra redigerartjänster, en fotograftjänst och två webbredaktörer.

Av de sju tjänsterna kunde två lösas på naturlig väg genom pensionering, vilket innebar att fem journalister riskerade uppsägning. Men i torsdags, den sista utsatta förhandlingsdagen, backade arbetsgivaren från sitt ursprungsförslag och drog tillbaka varslet för två av tjänsterna. Förhandlingen kunde avslutas och tre journalister har nu har sagts upp från NLT.

I det nya förslaget har arbetsgivaren tillfört en nyhetschefstjänst samt en reportertjänst som delas mellan sporten och nyhetsredaktionen.

– Det är naturligtvis tråkigt och jättebeklagligt att tre otroligt duktiga journalister slutar. Samtidigt är vi väldigt glada över att arbetsgivaren lyssnade på oss och att vi fick behålla två tjänster till, säger journalistklubbens ordförande Åsa Mwansa.

Redigerartjänsterna försvinner från tidningen när redigeringen centraliseras till Karlstad, men de journalister som arbetat som redigerare på NLT får behålla sina jobb och kommer i stället att arbeta som reportrar.

En fotograf som arbetat i 30 år på tidningen bedömdes av arbetsgivaren sakna kvalifikationerna för att arbeta som reporter och har sagts upp, med arbetsbefriad uppsägningstid samt en månads extra lön. De två andra uppsagda journalisterna är reportrar som arbetat under några år på NLT, de arbetar kvar under uppsägningstiden. Den nya organisationen börjar gälla i maj.

– Vi har följt turordningsreglerna och känner oss nöjda med vår insats. Vi har haft ett fantastiskt stöd av ombudsmannen på förbundet, utan henne hade det här aldrig gått, säger Åsa Mwansa.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies