Varnar för nytt fulavtal

10 december, 2015

Journalistförbundet uppmanar sina frilansmedlemmar att inte skriva på ett nytt avtal som skickats ut av Aller Media.

Avtalet som skickats ut till frilansjournalister i dagarna ger Aller Media full nyttjanderätt till sålt redaktionellt material.

Aller Media får också ”obegränsad rätt” att vidareförmedla materialet till alla typer av medier i alla verksamheter i Allerkoncernen, Nordens största populärpressföretag med verksamhet i Danmark, Sverige, Norge och Finland och en totalupplaga på 2,9 miljoner veckotidningar per vecka.

Vill Aller Media sälja materialet vidare till tredje part får frilansen 50 procent av nettoförsäljningspriset.

Journalistförbundet avråder medlemmar från att skriva på avtalet.

Förbundets jurist Olle Wilöf tycker att avtalet är dåligt:

– Fokus verkar ligga på återanvändning inom koncernen, och där är ersättningen noll kronor. För bilder blir avtalet särskilt problematiskt. Där kan det ju till och från bli aktuellt med genrebildsanvändning, som här ger noll kronor i ersättning.

Olle Wilöf konstaterar att det inte är första gången han ser ett liknande avtal.

– I det läge som branchen befinner sig i verkar omtugg av gratismaterial vara en röd tråd. I fallet med nordiska tidskriftskoncerner är frågan hur intressant det är med svenskt material i Norge och Danmark och vice versa. Ofta, men inte alltid, handlar det om vilka kändisar som funkar var.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Annons: NTM söker sommarvikarier

Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies