Varnar för att riva upp besked om returpapper

19 november, 2020

TU, Journalistförbundet och Sveriges Tidskrifter vädjar till regeringen att inte lyssna på de remissinstanser som vill skrota förslaget att flytta returpappersansvaret från tidningar till kommuner.

I april meddelade regeringen att ansvaret för insamling och återvinning av returpapper ska flyttas från pappersproducenterna till kommunerna. Beskedet välkomnades av mediebranschen, framför allt av Sveriges Tidskrifter som länge lobbat mot den nya  returpappersförordningen som skulle börja gälla 2021. 

Nu har förslaget varit ute på remiss. Många tunga remissinstanser är kritiska och yrkar på att producentansvaret ska bli kvar. ”Om syftet är att stödja medie- och tryckeribranschen bör det finnas effektivare sätt än att ta bort producenternas incitament för miljöanpassning”, skriver till exempel Naturvårdsverket. Andra kritiska remissinstanser är Sveriges kommuner och regioner (SKR), Malmö stad, Göteborgs stad, Energimyndigheten och Avfall Sverige.

I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver Journalistförbundets Ulrika Hyllert, Tidningsutgivarnas Thomas Mattsson och Sveriges Tidskrifters Kerstin Neld att den kommunala pappersinsamling som regeringen föreslagit stärker demokratin. 

”Det är bra för demokratin och det fria ordet att producentansvaret lyfts från tidningarna. Annars riskerar vi att den granskande bevakningen tunnas ut och att fler journalistjobb försvinner”, varnar de.

Thomas Mattsson, som är tf vd för Tidningsutgivarna, pläderar också i DN Kultur för ett skrotat producentansvar.

”Regeringen utsätts nu för en stark lobby bestående av politiker och intresseorganisationer som vill trycka på tidningar och tidskrifter denna kostnad för returpappersinsamlingen. En sådan omsvängning från regeringens välkomna besked i april skulle riskera att bli självreglerande: många mindre titlar skulle då helt enkelt inte tryckas alls”, skriver Mattsson.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies