Gå direkt till textinnehållet

Värmlandsnytt och Existens fällda i Granskningsnämnden

Granskningsnämnden har klandrat SVTs program Existens samt Värmlandsnytt för partiskhet.

I ett program som handlade om läroböcker i religion kritiserade SVT Existens redaktion boken "Religion och liv" för att främst behandla kristendom, medan islam behandlades sent och styvmoderligt. I programmet upprepades flera gånger att eleverna fick läsa om islam först i årskurs nio. Bokförfattaren fick via telefon kommentera varför islam inte behandlades i boken för årskurs åtta. Det var inte tillräckligt genmäle, ansåg Granskningsnämnden. Att bokserien dessutom tar upp islam i utgåvan för årskurs sex nämndes inte i programmet, vilket också var en brist enligt nämnden. Fällningen för partiskhet gällde dock att författaren till bokserien inte alls fick bemöta kritik mot hur islam skildrades i boken för årskurs nio.

Även SVT Värmlandsnytt kritiserades av Granskningsnämnden, för att i ett inslag om civil olydnad framställt två intervjuade, för respektive emot civila olydnadsaktioner, på ett obalanserat sätt. Representanten för en antimilitaristisk aktionsgrupp fick relativt stort utrymme att försvara behovet av civil olydnad, medan två representanter från Karlstads Ungdomsfullmäktige, som ansåg att det fanns andra vägar att påverka i ett demokratiskt samhälle, fick direkta och kritiska frågor. Det andra inslaget var dessutom redigerat så att inklippta krigsbilder från Irak, Vietnam och andra världskriget gav intryck att de unga politikerna kommenterade själva bilderna.

Granskningsnämnden fällde även närradiostationen Radio Vallentuna för att otillbörligt ha gynnat TV4 som försåg stationen med nyheter. Det skedde genom att nyhetssändningen hänvisade till TV4s webbplats och hade samma ljudvinjett som TV4s nyhetsprogram.

Fler videos
Fler avsnitt