Gå direkt till textinnehållet

”Varje morgon får vi göra ett snabbtest hemma på hotellet”

Expressens politikreporter Filippa Rogvall är på plats under COP 26 i Glasgow och berättar att hennes jobb till stor del handlar om att hitta personer och ämnen som kan göra ett ibland ganska tekniskt och torrt ämne intressant för sina läsare. ”Mitt uppdrag handlar mycket om att översätta det som sker här till en bredare publik”, säger hon.

COP 26 i Glasgow skulle egentligen ha hållits 2020 men sköts upp på grund av pandemin. Såväl säkerheten som testproceduren för att komma in har beskrivits som rigorösa när journalister, klimataktivister, organisationer och delegater från närmare 200 länder samlas.

Expressens Filippa Rogvall kom till Glasgow i söndags. Hon berättar för Journalisten att enbart förberedelserna för att kunna resa in i Glasgow var ”ett huvudbry” som tog ett antal timmar.

Proceduren där exempelvis dagliga tester av alla deltagare ingår har också kritiserats av flera organisationer som menar att det gör toppmötet otillgängligt.

– Det var rätt omfattande att bara sätta sig in ansökningsprocessen. Men när jag väl förstod vilka tester man förväntas göra och vart man ska hämta ut dem, så har det gått helt okej. Varje morgon får vi göra ett snabbtest hemma på hotellet som sen ska registreras av myndigheterna. Sen ska man visa upp ett sms för att ta sig in, säger Filippa Rogvall.

Utanför COP 26, med totalt över 30 000 deltagare, kan köerna därför ringla långa för att komma in. För Filippa Rogvall och övriga medier på plats handlar det alltså om att hitta en tid när så få som möjligt försöker ta sig in samtidigt.

När det kommer till de frågor som Filippa och Expressen vill bevaka menar hon att de har hållit det relativt öppet, det beror lite på vad som händer och vad som känns extra spännande.

– Mitt uppdrag handlar mycket om att översätta det som sker här till en bredare publik, och hitta personer och ämnen som kan göra ett ibland ganska tekniskt och torrt område relaterbart och intressant, säger hon.

Många vi pratar med beskriver klimatfrågan som svår att förklara, eftersom allt är så komplext. Hur gör du för att din journalistik ska bli lite mer begripligt för läsarna?

– Starka känslor är ett bra ställe att börja på även om man inte ska förenkla eller överdriva för mycket. Klimatet är en fråga som påverkar folk i deras vardag och här finns också en stor representation av människor från utvecklingsländer som upplever klimatförändringarna annorlunda än vad vi i västvärlden gör. Det finns starka känslor på ett sådant här möte och det tror jag alla kan relatera till.

– Det är ingen lätt uppgift, men det handlar om att försöka förklara hur folk drabbas av klimatförändringar och vad besluten som tas här kan ha för betydelse för alla olika parter, fortsätter hon.

Hur är tillgången på experter och beslutsfattare att intervjua?

– Jag upplever att den är väldigt god ändå. Sen är väl utmaningen att hitta rätt personer bland alla 30 00 personer på plats med många olika parter och intresseorganisationer. Men det är klart det är ett högt tryck. Barack Obama var här i måndags och jag såg inte direkt någon chans att få ett snack med honom, även om någon kanske lyckades få en kommentar.

Som Journalisten berättade förra veckan blev TV4s korrespondent Tomas Kvarnkullen misshandlad medan han rapporterade från Glasgow. Filippa Rogvall ser det som mer av en ovanlig händelse, det har inte fått Expressen att vidta några speciella säkerhetsåtgärder innan resan.

– Nej, det känns tryggt. Jag skulle beskriva det som flygplatskontroller när man ska komma in där allt scannas.

I förra veckan skrev Journalisten också om den stora Demoskop-undersökningen som visade att en stor del av medborgarna inte tycker man fullt ut kan lita på medierna när det gäller klimatrapporteringen.

Filippa Rogvall är inne på att det kan bero på att klimatet, precis som exempelvis pandemin, är ämnen som ofta rör upp extra starka känslor.

– Precis som med pandemin sprids det otroligt mycket fakta i sociala medier från olika aktörer med skiftande intressen, vilket kanske gör att det som helhet blir svårare att skilja på vad etablerade medier rapporterar om mot för andra?

– Jag tror också det är en sak vad man uppger i en undersökning och en sak hur det ser ut i verkligheten? Men visst märker jag att det är ett ämne som berör, och det är inte alltid folk är så positiva till att vi rapporterar om det.

Märker du av fler hatmejl när det handlar om klimatet, ungefär som det kan vara när man rapporterar om invandring?

– Ja absolut, just jämförelsen med invandringen är nog korrekt. Det är ett polariserande ämne som säkert också kommer växa i styrka med tiden. Men jag upplever inte att de kommentarer jag får är riktade mot mig personligen, för det mesta handlar det om personer som är frustrerade i allmänhet. Kanske mot de beslutsfattare jag intervjuar i frågor där man tycker de gör fel.

Fler avsnitt
Fler videos