Gå direkt till textinnehållet

Vargbild fick NTM-tidningar att dumpa ”Nemi”

En serieteckning om licensjakt på varg fick NTM-koncernen att från en dag till nästa skrota Lise Myhres långkörare Nemi. ”Jag har aldrig tidigare blivit censurerad”, kommenterar Lise Myhre.

I fredags publicerade UNT och andra dagstidningar i NTM-koncernen en serieruta av den norska serieskaparen Lise Myhre, som sedan slutet på 1990-talet tecknar goth-serien Nemi.

Serierutan innehöll en bild på en varg och texten ”Trots att våra största rovdjur är rödlistade förekommer licensjakt på hotade arter. Varg är rödlistad i kategorin starkt hotad. Ändå tillåts licensjakt.”

Seriestrippen fick NTM att kasta ut Nemi från samtliga sina dagstidningar som publicerat den. Redan nästa dag var en ny serie på plats.

Annons Annons

Läsarna fick samtidigt veta: "Vi har valt att sluta publicera Nemi på grund av att det förekommit politiska ställningstaganden i serien. Seriesidan är inte ett forum för opinion då det saknas möjlighet till bemötande."

Serieskaparen Lise Myhre säger i ett uttalande att hon aldrig tidigare under de 25 år hon tecknat Nemi – som haft ”otaliga åsikter” – har blivit censurerad:

”En av Nemis största styrkor är just att den inte bara erbjuder tandlös underhållning, men tar även upp ämnen jag tycker är viktiga. Att en svensk redaktion nu väljer att först publicera en ruta med två faktapåståenden om vargar, och sedan ångra sig, får stå för dem.”

Mikael Tegebjer är vice vd på innehållsföretaget Bulls, som är serieleverantör åt NTM.

Hur vanligt är det att tidningsföretag gör så här?
– Det är inte alls vanligt.

Är inte väldigt många serier politiska i någon mån?
– Jag är en ganska aktiv serieläsare själv och har varit utgivare. Serier kan verkligen vara politiska. Men kanske inte på seriesidan. Tidningarna förväntar sig en humorserie. En dagstidnings seriesida är inte Galago eller Aftonbladets kultursida, säger Mikael Tegebjer.

Han menar att det samtidigt skett en förändring i så måtto att humorserierna trängt undan det mesta annat, även äventyrsserier.

– Folk förväntar sig att bli underhållna.

NTM-koncernens agerande visar att serierna betyder mycket för dagstidningarnas läsare, konstaterar Mikael Tegebjer.

UNTs chefredaktör Kalle Sandhammar säger att det fortsatt är högt i tak i UNTs spalter.

– Serier kan vara olika sakor. Vi har ibland serierutor på insändarsidan. Det kan vara satir, vi publicerar den samtidskommenterande Berglin sedan många år. Sedan tyckte vi inte att seriesidan var den främsta platsen för den här typen av opinionsyttring, det levde inte upp till de förväntningar vi har. Men det är ingen stor sak, vi byter ut serier med jämna mellanrum.

Var det en läsarstorm som föranledde beslutet?
– En del läsare har hört av sig, men läsarstorm skulle jag inte kalla det. Det här var ett beslut som togs i samråd med övriga tidningar i NTM, det fanns väl en del reaktioner där, säger Kalle Sandhammar.

Fler avsnitt
Fler videos