Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Janne Andersson

Efter trettio år som fotograf på Länstidningen i Östersund sadlade Janne Andersson om och blev länsreporter.(Foto: Håkan Luthman)

Hur gick det till när du blev reporter?

– För sex-sju år sedan fick jag diabetes och fick komma till ett hälsohem, där jag bland annat fick lära mig att äta rätt och att stressa av. Vid samma tid skulle LTs fotoavdelning läggas ut på entreprenad, men jag hade ingen lust att följa med.

– Då ringde dåvarande chefredaktören mig på hälsohemmet och undrade om jag inte ville bli länsreporter.

Annons Annons

Hur reagerade du då?

– Jag skrattade först. Tidigare hade fotograferna på LT inte ens fått skriva bildtexter. Det var en strikt uppdelning av arbetsuppgifter mellan reportrar, fotografer och redigerare. Efter att jag fått tänka efter ett tag sade jag att vi kan väl prova.

En månad senare var han tillbaka på jobbet, nu som länsreporter.

– Jag började med lättare jobb men gled mer och mer över till att bli nyhetsreporter. I dag har jag kvar titeln länsreporter, men förutom att jag har Krokom som speciellt bevakningsområde, jobbar jag mest med nyheter i Östersund. Jag jobbar inte på schema, utan är helt frigående och slipper jobba kvällar och nätter. Jag har aldrig haft det så bra på jobbet som nu.

Sedan han gick över från att vara fotograf till att bli reporter har Janne Andersson märkt att flera följt efter.

– Det finns i dag flera som gjort det både på LT och på Östersunds-Posten. Därför reagerade jag när hörde att Hälsingetidningar tror att det inte går att skola om fotografer till reportrar.

Fler avsnitt
Fler videos