Var tredje journalist hotad det senaste året

8 maj, 2013

Var tredje journalist har fått hot riktade mot sig det senaste året. 80 procent har fått nedsättande kommentarer under samma tid. Manliga journalister är mer utsatta än kvinnliga. Det visar en undersökning som genomförts vid JMG i Göteborg. Hoten och kränkningarna påverkar såväl arbetslivet som privatlivet.

JMGs J-panelens enkätundersökning bland 1 300 journalister visar att 34 procent har blivit hotade de senaste tolv månaderna. Det är något fler män än kvinnor som hotats (35 procent av männen, 32 procent av kvinnorna).

De vanligaste hoten handlar om våld mot den egna personen (41 procent av hoten).

Det näst vanligaste är hot om skadegörelse (19 procent) och tredje vanligast är hot om sexuellt våld (tio procent).

Nio procent av de hotade anger att de fått ta emot hot om våld mot någon annan (till exempel en familjemedlem) och tre procent uppger att hotet gällt sexuellt våld mot annan.

Mest drabbade av hot är journalister i kvällspressen. 71 procent av kvällstidningsjournalisterna uppger att de hotats. Minst utsatta är de som arbetar inom fackpressen eller som frilansjournalist. I dessa grupper drabbar hoten ungefär var femte journalist.

Mest utsatta är kolumnister/krönikörer där 67 procent hotats och ledarskribenter där 64 procent fått ta emot hot. Tryggast ur hotsynpunkt är det att vara redigerare, 17 procent har fått ta emot hot.

Även det ämnesområde man bevakar påverkar risken att utsättas för hot. Särskilt utsatta är de journalister som arbetar med kriminal/rätt – 72 procent har hotats. Minst utsatta för hot är familjeredaktörer, sex procent har hotats, och miljöreportrar, 11 procent har hotats.

78 procent uppger att de fått ta emot nedsättande kommentarer någon gång under de senaste 12 månaderna. Män utsätts även här mer än kvinnor (81 procent av männen, 74 procent av kvinnorna).

Värst utsatta är journalister på kvällstidningarna där så gott som alla, 98 procent, fått ta emot nedsättande kommentarer.

Nästan lika vanligt är det med kränkningar på storstadsmorgontidningarna och gratistidningarna där 90 respektive 89 procent drabbats. Minst drabbade av kränkningar är journalisterna på populärtidningar och veckotidningar där andelen som drabbats är 52 procent.

Minst utsatta är de som arbetar med miljöjournalistik (44 procent) och familjejournalistik (40 procent).

Hot och nedsättande kommentarer framförs oftare per mejl, telefon och i artikelkommentarer.

Kommentarer

Det finns 8 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Jonas tors, 2013-05-09 13:08
Hoppsan, vetenskapliga studier emotsäger radikalfeministiska teorier om att kvinnor alltid drabbas värst. Har väl aldrig hänt förr... Kan nån få en kommentar från Maria Sveland?
Inlagt av Viktor tors, 2013-05-16 15:09
Detta kan omöjligt stämma. Alla vet ju att det är kvinnliga journalister i kultureliten som får utstå flest hot, det har vi ju fått läsa, se och höra om i åratal. Kvinnor är utsatta - män är svin, kvinnor är utsatta - män är svin, kvinnor är utsatta - män är svin...... I evighet, amen.
Inlagt av Lyrion tors, 2013-05-16 15:12
Men vad är detta?! Lögner! Vi har ju indoktrinerats till att tro det alltid är värst för kvinnor!? Komiskt att artikelförfattaren kommer säkerligen få arga mail från feminister hehe. Intressant artikel oavsett!
Inlagt av Charlotte fre, 2013-05-17 09:34
Hoppsan! Hur vänder vi det här till att det är patriarkatets fel? Vad gäller de stackars 98 % i kvällspressen som fått ta emot nedsättande kommentarer kan jag bara ge lite tröstande ord. Om 10 år finns inte era jobb kvar, och detta beror till 100 % på er egen uselhet. Då slipper ni nedsättande kommentarer. Så det är bara att härda ut ett tag till - slutet är nära!
Inlagt av Per Mattsson mån, 2013-05-20 00:08
Att Sverige är en fullfjädrad demokratur bevisas gång på gång
Inlagt av Ned Newman mån, 2013-05-20 08:18
Ofta när jag jag läser något av de mest kända skribenterna (från tex. Aftonbladet) känner jag mig kränkt av deras påhopp på mig eftersom de i sin text behandlar mig som om jag vore korkad och lättlurad. Sånt får man stå ut med och det får nog dessa skribenter göra också, i stället för att jama och springa till storpappa och tycka synd om sig själv
Inlagt av Mattias mån, 2013-05-20 11:47
Jag noterar att kvällspress får utstå mer hot, vilket jag tolkar har mest med läsarkretsen i stort att göra, likaså att ledare, krönikörer etc får ta mer hot, vilket jag utgår ifrån att de sticker ut hakan mer, oavsett vilken åsikt de företräder. Kvar står alltså kriminalreportrar, vilka utsätts för radikalt mer hot än normalt. Vågar Journalisten undersöka vilken sorts kriminella det är som står bakom dessa hot, som verkligen utgör ett hot mot demokratin, eller är det en "can of worms" som ni helst inte vill öppna för att ni redan vet svaret?!
Inlagt av Bill mån, 2013-05-20 11:57
Haha vad ska man säga. Svensk journalistik har noll trovärdighet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies