Gå direkt till textinnehållet

Vår bostad kan bli två tidningar

Vår bostad, som med en upplaga på 926 700 exemplar är Sveriges näst största tidskrift, kan bli två tidningar i framtiden. Ägarna, Hyresgästföreningen och HSB, har startat en översyn av tidningen.

Vår bostad, som med en upplaga på 926 700 exemplar är Sveriges näst största tidskrift, kan bli två tidningar i framtiden. Ägarna, Hyresgästföreningen och HSB, har startat en översyn av tidningen.

Bakgrunden är att HSBs regionala föreningar i Göteborg och centrala Värmland deklarerat att man inte längre vill ha tidningen, på grund av kostnaden. Fler HSB-föreningar väntas följa efter.

Organisationen lägger varje år 27 miljoner kronor på tidningen.

– Gör vi ingenting måste tidningen läggas ned. Om fler prenumeranter lämnar blir det svårt att få det att gå runt ekonomiskt, säger Åke Johansson, presschef på HSBs riksförbund.

bryt

HSBs bosparare och bostadsrättsägare och Hyresgästföreningens medlemmar har delvis olika intressen, och redan i dag är Vår bostad editionerad för de olika grupperna. I båda organisationerna finns nu önskemål om varsin nationell tidning.

– Vi vill ha en tidning som tar upp boendefrågor som i dag, men som också kan göra reportage om kommande HSB-byggprojekt och där man kan medlemmarna kan anmäla sitt intresse för ny bostad direkt på en kupong till exempel, säger Åke Johansson.

I dag är det inte möjligt i Vår bostad utan att köpa annonsplats. Det har gjort att regionala HSB-medlemsblad utvecklats på flera håll, med ”dubbel kostnad” som följd.

bryt

Hyresgästföreningen lägger i dag 36 miljoner kronor per år på Vår bostad, och ytterligare 15-20 miljoner på annan medlemskontakt som hemsida, regionala nyhetsblad och e-postnyheter.

– Vi vill se vilka kanaler som gör att vi utnyttjar pengarna på bästa sätt för medlemmarna, säger Jan Johnsson, kommunikationschef på Hyresgästföreningen, och fortsätter:

– Vår bostad är ett gammalt och mycket starkt varumärke. Om både vi och HSB vill ha varumärket blir det klurigt, och föremål för förhandlingar. Men vi är inte där ännu.

bryt

Konkreta besked om framtiden för journalisterna på Vår bostad väntas först nästa år. Enligt klubbordförande Jonas Nordling råder ingen oro på redaktionen.

– Ur vårt perspektiv är det svårt att se vem som bättre skulle bedriva bostadsjournalistik för de här båda organisationerna. Den har byggts upp under 80 år, och vi hoppas att utredningen visar att det är bäst om vi får fortsätta, säger Jonas Nordling.

Tidningens chefredaktör, Ulrica Ambjörn, vill inte spekulera om framtiden.

– Det är alldeles för tidigt att säga. Den som lever får se, säger Ulrica Ambjörn.

Först under nästa år väntas ägarna ge besked om planerna.

ck@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos