Sanna Volny.

Valtema på journalistkonferensen Noda

2 februari, 2018

Samtal med Nordiska datajournalistikkonferensen Noda hålls i år i Stockholm, och kommer att ha ett valtema. ”Tanken är att Noda ska inspirera såväl de som har jobbat med datajournalistik länge, som de som inte vet någonting om det”, säger Sanna Volny på Södertörns högskola som arrangerar konferensen.

Noda har turnerat runt i de nordiska länderna sedan starten 2013 och är nu tillbaka i Sverige. Arrangörerna räknar med att locka cirka 300 journalister till Södertörns högskola i Huddinge den 16-17 mars för att inspireras av och lära sig om datajournalistik.

I år har Noda tema val under den första konferensdagen, eftersom det är valår i Sverige. Flera föreläsare kommer att berätta om hur man kan använda data för valbevakning, bland dem Derek Willis från ProPublica som kommer att föreläsa om projektet Election Land där 1 100 personer bevakade det amerikanska presidentvalet 2016. Dag två kommer att ha fokus på robotjournalistik, eller ”nyhetsautomation”. Men det kommer också att finnas paneler, workshops och seminarier som ligger utanför dessa två teman.

Key note speakers på konferensen är, utöver Derek Willis, Megan Lucero, chef för The Times datagrupp, Kristoffer Örstadius, reporter på Dagens Nyheter samt Helena Bengtsson, som är chef för SVTs datajournalistikteam inför valet 2018.

Sanna Volny, som är en av arrangörerna, hoppas att Noda kan locka journalister som inte jobbat med datajournalistik tidigare.

– Ordet datajournalistik kan verka exkluderande men det är helt vanlig journalistik, fast med data. Noda har ett väldigt inkluderande klimat. Konferensen kommer att inledas med att Helena Bengtsson berättar vad datajournalistik är, så att folk ska kunna komma dit utan att ha några förkunskaper. Sedan kommer det att finnas paneler och föreläsningar och presentationer som är ”från ax till limpa”, som ska vara inspirerande, säger Sanna Volny.

– De flesta workshops kommer att vara på nybörjarnivå. Det ska finnas evenemang för nybörjare, för de som är lite mer avancerade, samt för arbetsledare.

Vad hoppas ni uppnå?
– Jag hoppas på att mötet mellan personer med olika erfarenheter, framför allt mellan de nordiska länderna, ska vara inspirerande. Konferensen handlar om inspiration, verktyg, metoder för research och visualisering. Och allt handlar om journalistik.

Om du skulle välja tre saker som är de mest spännande på konferensen, vad skulle du välja då?
– Våra keynotes speakers förstås: Derek Willis, Megan Lucero, Kristoffer Örstadius och Helena Bengtsson. Fergus Bell som har varit med på konferenserna förut är oerhört kunnig. Sen är det flera paneler som jag själv tycker ska bli väldigt intressanta, den om nyhetsautomation till exempel.

Du skulle nämna tre, nu har du listat fem personer och flera paneler…

– Haha. Jag tycker det är jätteknepigt. Vi har redan sex parallella spår, jag måste klona mig för att gå på det här. Det skulle behövas en vecka.

På fredagen den 16 mars hålls en galamiddag i centrala Stockholm med prisutdelning i Noda Awards, som delas ut i tre kategorier: Bästa undersökande datajournalistik, Bästa berättande datajournalistik och Bästa applikation. Nomineringar till Noda Awards kan göras fram till den 9 februari.​

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies