Valresultatet påverkades inte i Tyskland

14 november, 2017

Det tyska valresultatet påverkades inte av vilseledande information menar bland annat Ingrid Brodnig, österrikisk journalist och författare.

Efter det amerikanska och franska presidentvalet har oron för att desinformation och annan vilseledande information ska påverka röstandet funnits också i Tyskland. SRs Medieormen har gjort en genomgång i ämnet och enligt experter skedde inte det i någon större bemärkelse under det senaste valet, skriver de.

Som stöd hänvisar Medieormen till en artikel av författaren Ingrid Brodnigs på First Draft News samt en genomgång av tyska Faktenfinder och en undersökning från Oxford University.

Detta betyder dock inte att det inte skapades olika typer av felaktig information och rubriker i den tyska valrörelsen. Ingrid Brodnig har även hittat exempel på hur sju typer av desinformation fått spridning under valrörelsen, även om den inte var ett lika omfattande problem som i exempelvis Frankrike.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies