Valdeltagandet i Vellinge angavs inte i P3 – som klandras

29 november, 2021

GRN-beslut P3 Nyheter uppgav att 80 procent av Vellingeborna röstat för att behålla en konsthall. I själva verket var det 80 procent av de röstande.

Den 22 juni sände P3 Nyheter ett nyhetstelegram som i sin helhet löd:

”Besökscentret Naturum och konsthallen i Falsterbo kommer stängas. Det har Vellinge kommun beslutat, rapporterar P4 Malmöhus. Och det trots att 80 procent av Vellingeborna nyligen röstat för att kommunen skulle fortsätta att driva det.”

Inslaget anmäldes till Granskningsnämnden för radio och tv av en person som menade att omröstningen endast hade cirka 28 procent valdeltagande och att detta borde ha nämnts.

Sveriges Radio uppger i sitt yttrande till nämnden att man använt förenklingen ”Vellingeborna” i den korta telegramtexten, på liknande sätt som när man talar om ”hur ’amerikanerna’, ’svenskarna’ eller ’britterna’ har röstat, utan att det alltid anges att man egentligen menar av de röstberättigade eller hänvisar till andelen valdeltagande i respektive land”.

Granskningsnämnden fäller inslaget som osakligt eftersom det inte lämnades någon information i inslaget om att det var ett lågt valdeltagande. Inslaget gav ”en missvisande bild av att en klar majoritet av befolkningen i kommunen hade uttryckt sin uppfattning i frågan” enligt nämnden.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies