Vägrar lämna ut anteckningar - hotas av fängelse

9 september, 1999

UTLAND Journalisten Ed Moloney på Dublin-tidningen Sunday Tribune, hotas av fem års fängelse om han inte snarast överlämnar sina intervjuanteckningar till en domstol.

UTLAND Journalisten Ed Moloney på Dublin-tidningen Sunday Tribune, hotas av fem års fängelse om han inte snarast överlämnar sina intervjuanteckningar till en domstol. Nu rasar kolleger och journalistfack över hela världen mot hanteringen av fallet.

Moloney, som ansvarar för tidningens bevakning av Nordirland, har beordrats att lämna ut sina snart tio år gamla anteckningar från en intervju med en medlem av en olaglig paramilitär grupp. Den intervjuade misstänks för mordet på en Belfastadvokat i slutet av 80-talet, och domstolen tror att intervjuanteckningarna kan användas i målet.

Ed Moloney säger att allt av intresse står omnämnt i de publicerade artiklarna och vägrar att lämna ut anteckningarna. Nu hotas han alltså av fem års fängelse för brott mot brittiska terroristlagar. Det innebär också att han förvägras rättegång inför jury.

Det brittiska journalistfacket NUJ har protesterat och ger Moloney sitt fulla stöd för dennes agerande. Detsamma gör den internationella journalistfederationen IFJ, som i ett uttalande säger att ”hotet mot Moloney utmanar de journalistiska rättigheterna överallt”. Intervjuobjekt måste kunna lita på att journalisterna står oberoende i förhållande till t ex polisen.

– Fallet rör pressfrihetens kärna, säger IFJs generalsekreterare Aidan White. Journalisters liv kan hotas om de misstänks hjälpa polisen med bevismaterial.

Svenska journalistförbundet tänker också agera till stöd för Ed Moloney.

– Självklart protesterar vi mot domstolens krav och hot, säger Magnus Lindström, sektionschef på SJF.

– Under veckan kommer vi att formulera en protest, riktad bland annat till Storbritanniens premiärminister Tony Blair.

Enligt domstolen verkställs fängelsehotet om anteckningarna inte lämnas in under denna vecka.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies