Uzbekisk journalist riskerar utvisning från Ryssland

4 augusti, 2017

Den granskande uzbekiske journalisten Ali Feruz som arbetar för Novaja Gazeta riskerar utvisning från Ryssland efter ett domstolsbeslut.

Ali Feruz, som är en pseudonym, har jobbat för Novaja Gazeta i omkring ett år, skriver SR Kulturnytt. Han har ofta skrivit om situationen för centralasiatiska migranter i Moskva och har på senare tid börjat bevaka uzbekisk inrikespolitik.

Han saknar pass och anklagas för att ha befunnit sig i landet olagligt. Det är omöjligt för honom att kontakta uzbekiska ambassaden för att få ett nytt pass, eftersom uzbekisk säkerhetstjänst håller ögonen på honom. Men hans fall har enligt uppgift från Novaja Gazeta varit under prövning.

Flera människorättsaktivister är också oroliga för vad som kan hända om Ali Feruz återvänder till Uzbekistan eftersom han är öppet homosexuell, något som anses vara ett brott i landet, skriver SR Kulturnytt.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

SVT Korrespondent
Hatad
SVD söker medarbetare
Journalistfonden stipendier

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies