Utsatta för hot efter avslöjande
Expressens och Researchgruppens medarbetare har hotats efter deras avslöjanden att SD-politiker anonymt skriver rasistiska inlägg. Det har även startats en insamling för att stämma Expressen.
– Efter publiceringen har ett antal inlägg gjorts på exempelvis Flashback där våra hemadresser och annan information lagts upp med uppmaningar om att ”besöka oss”. Andra önskar livet ur oss i förtäckta ordalag, säger Carl Tullgren, en av dem som jobbar med Researchgruppen.
Han är journaliststudent vid Lunds universitet och kom i kontakt med Researchgruppen eftersom han känner några av dem som startade den.
– Jag hade samma intresse och fallenhet för den här typen av jobb, så det blev naturligt att jag gick med.
Det har tagit Researchgruppen ungefär ett år att kartlägga vilka som ligger bakom de anonyma kommentarerna på sajterna Avpixlat, Exponerat och Nya Tider.
Expressen har nu blivit anmäld till Datainspektionen. Researchgruppen har förklarat att uppgifterna som tagits fram inte kommer från dataintrång.
Carl Tullgren förklarar hur det tekniskt har gått till:
– Vi har samlat in en oerhörd mängd kommentarer, och med dem följde mejladresser som kontona registrerats med, i så kallad md5-hashad form. En viss text blir alltid densamma när den hashas med md5, så genom att testa andra adresser, hashade på samma sätt mot de som kopplats till kommentarer, har vi kunnat ta fram de riktiga mejladresserna. Utan att göra något intrång.
Researchgruppen ville ta reda på vilka som står bakom de anonyma kommentarerna, för att bättre förstå de miljöer där det förekommer främlingsfientlighet.
– Vi kommer senare att släppa en längre rapport med vad vi kommit fram till, exempelvis hur språket förändras i kommentarerna när vissa saker händer, vilka typer av nyheter som genererar mest kommentarer och så vidare. Vi tog fram materialet själva, sedan inleddes ett samarbete med Expressen som själva valde vad de ville publicera från det material vi tagit fram.
De sverigedemokrater som uttryckt sig nedsättande om etniska grupper kan ha gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp.
– Det är nu upp till åklagaren att inleda en förundersökning mot dessa personer, säger frilansjournalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.
Polisens hatbrottsgrupp i Stockholm har beslutat att granska kommentarerna eftersom de bedömer att de kan utgöra brott.
Men även den person som gör det möjligt att lämna kommentarer på sajterna Exponerat, Avpixlat och Nya Tider kan ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. I lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, BBS-lagen, står det att den som tillhandahåller en sajt där det går att skriva kommentarer är skyldig att ta bort meddelanden eller förhindra spridning om inläggen kan betraktas som hets mot folkgrupp. Den som är ansvarig för sajterna kan även åtalas för medhjälp till hets mot folkgrupp.
Den som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet bryter mot lagen kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader eller, om brottet anses grovt, till fängelse i högst två år.
Datorer som används kan tas i beslag för att förebygga brott i framtiden.
Sedan är det ett problem att hitta den som är ansvarig för sajten. Exponerat och Avpixlat har ingen ansvarig utgivare. Antingen kan man ta reda på vem som registrerat sajten eller om det finns en talesperson.
– Avpixlat har ingen ansvarig utgivare, men Mats Dagerlind brukar uttala sig för sajtens räkning och har i intervjuer sagt att man modererar kommentarsfälten och tar bort hets mot folkgrupp, påpekar Nils Funcke.
Nils Funcke tror att det skulle vara möjligt att åtala om polisen prioriterade hatbrott och politiker ger signaler om att de ser allvarligt på saken.
– Beatrice Ask skulle som justitieminister mycket väl kunna gå ut och säga att denna form av brott har tagit sådana proportioner att polisen måste ta itu med hatet. Men jag vill inte ha nya lagar, utan det går att använda de som finns, säger Nils Funcke.