Gå direkt till textinnehållet

Utrikes: En våldsam inledning på året

Två journalister mördades på Haiti. En tv-medarbetare dog i Kazakstan. I Hongkong tvingades två redaktioner stänga efter en polisräd. I Algeriet, Turkiet och Vietnam har flera journalister dömts för sin yrkesutövning. Det är några händelser under jul- och nyårshelgerna.

Journalisten har haft uppehåll under den senaste veckan, samt under jul- och nyårshelgerna. Här följer en sammanfattning av vad som skett utrikes.

Inledningen på medieåret 2022 blev våldsam – två journalister mördades i Haiti och en tv-medarbetare dödades i samband med en eldstrid i Kazakstan under årets första vecka – på samma dag, den 6 januari.

John Wesley Amady som arbetade för den kandensiska radiostationen Radio Écoute FM och den lokala reportern Wilguens Louissaint sköts ihjäl i Port-au-Prince, Haiti, i torsdags. Enligt CNN ska John Wesley Adamy har varit utsänd för att dokumentera den försämrade säkerheten i området. I den inledande rapporteringen förekom en felaktig uppgift från polisens pressmeddelande om att de två reportrarna skulle ha bränts till döds. Omständigheterna kring dubbelmordet är oklara.
*

Annons Annons

Minst 164 personer har dött under de våldsamma protesterna i Kazakstan. En av dem är Muratkan Bazarbajev, som var redaktionell medarbetare och chaufför på tv-kanalen Almaty TV. Han dog i onsdags när tv-teamets fordon besköts. En av bildjournalisterna i bilen blev skottskadad och fick föras till sjukhus. Det rapporterar bland andra VOA News.

Flera journalister har attackerats och minst åtta har gripits i Kazakstan under protesterna. Regimen har strypt tillgången till internet i hela landet. Reportrar utan gränser, Internationella Pressinstitutet och Committee to Protect Journalists fördömer våldet och kräver samtidigt att Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev återupprättar mediefriheten i landet och tillser att oberoende medier kan nå ut med sin rapportering, samt bevaka protesterna på ett säkert sätt.
*

2021 sattes ett nytt dystert rekord i antal fängslade journalister globalt. Repressionerna fortsatte under årets första vecka.

I Vietnam dömdes förra veckan journalisten Le Trong Hung till fem års fängelse för att han rapporterat om korruption i den oberoende tv-kanalen CHTV. Han döms för ”spridning av information som motsätter sig den socialistiska republiken Vietnam.” Det rapporterar bland andra BBC.

– Le Trong Hungs chockerande fängelsestraff på fem år vittnar ännu en gång om det vietnamesiska rättssystemets fullständiga brist på oberoende och hur domstolarna utför det styrande kommunistpartiets påbud, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, i en kommentar.

Vietnamesiska journalister riskerar långa fängelsestraff om deras rapportering uppfattas som negativ av regimen. I december dömde en domstol i Vietnam journalisten Pham Doan Trang till nio års fängelse för ”antistatliga” handlingar. Hennes brott var att rapportera om polisvåld i landet.
*

I Algeriet har nyhetssajten al-Hogras chefredaktör Marzoug Touati dömts till ett års fängelse för att ha ”spridit falska nyheter och förolämpat polisen”.

Brottet ska ha bestått i att Touati publicerat en video där han rapporterat om den politiske aktivisten Mohamed Baba Nedjar, som dömts till livstids fängelse för ett mord som många menar att han är oskyldig till. Det rapporterar Committee to Protect Journalists.
*

I Turkiet dömdes i fredags tv-journalisten Rojhat Dogru till livstids fängelse, samt ytterligare drygt tolv års och en månads fängelse, för att ha deltagit i kurdiska protester i Diyarbakir 2014. Dogru döms för att ha ”stört den turkiska statens enhet och landets integritet”, för mordförsök och för att ha spridit propaganda för en terrororganisation.

Domstolen lade ingen vikt vid de videofilmer som visade att Dogru arbetade med att bevaka protesterna. Rojhat Dogru vann ett journalistpris 2015 för sin rapportering från Diyarbakir föregående år. Det rapporterar bland andra Bianet.

Föregående vecka dömdes fem turkiska journalister till villkorliga fängelsedomar för att ”olagligen skaffat fram personuppgifter”: Mahir Kanaat, som arbetar på dagstidningen BirGün, Tunca Ögreten, redaktör på nyhetssajten Diken, Ömer Celik, tidigare nyhetschef på nedlagda nyhetsbyrån Diha, Metin Yoksu, tidigare reporter på Diha, samt Eray Saygin, tidigare redaktionschef på tidningen Yolculuk. Ytterligare en journalist åtalades men friades.

Fallet rör hackergruppen Redhack som 2016 läckte energiministern Berat Albayraks mejlkommunikation rörande bland annat vapentransporter och hur flyktingkrisen 2015 använts som ett politiskt verktyg mot EU. Mejlen avslöjade också nepotism inom statsapparaten. Berat Albayrak är svärson till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

De fem journalisterna döms alltså formellt inte för något som har publicerats, utan för att de mottagit de läckta mejlen från Redhack. Committee to Protect Journalists fördömer domarna.

Förra månaden vann 22 turkiska journalister en facklig strid mot sin tidigare arbetsgivare, tidningen Hurriyet. Efter att tidningen köpts upp av det regeringslojala mediekonglomeratet Demirören blev 45 journalister uppsagda 2019 för att de var medlemmar i journalistförbundet TGS. TGS valde att stämma tidningen och i en första dom har TGS vunnit för 22 av sina medlemmar. Hurriyet kommer att tvingas kompensera de uppsagda journalisterna. Ytterligare rättegångar väntas. Europeiska Journalistfederationen välkomnar domen.
*

I Hongkong har två tidningar tvingats stänga på grund av repressioner från regimen.

Den 30 december genomförde 200 poliser en räd mot nyhetssajten Stand News redaktion, grep sju journalister och frös tidningens tillgångar. Två tidigare redaktörer är åtalade för att i konspiration ha publicerat uppviglande material. Det rapporterar bland andra Reuters.

Stand News var den sista större oberoende prodemokratiska tidningen i Hongkong efter att Jimmy Lais tidning Apple Daily lagts ned.

Fyra dagar senare meddelade ledningen för den oberoende tidningen Citizen News att de beslutat att lägga ned verksamheten, av rädsla för att gå samma öde till mötes.

”Beslutet fattades inom en kort tidsrymd. Utlösningsfaktorn var Stand News öde”, sade Citizen News huvudredaktören Chris Yeung till Reuters.

Nedläggningarna av de två oberoende medierna i Hongkong har väckt starka reaktioner i omvärlden. USAs utrikesminister Antony Blinken kräver i ett uttalande att de gripna journalisterna friges.
*

I Azerbajdzjan har parlamentet klubbat en ny medielag som med all sannolikhet innebär dödsstöten för den pressfrihet som återstår i landet. Lagen reglerar bland annat vilka journalister som får verka i landet, och alla verksamma journalister måste vart tredje år ansöka om pressackreditering vid mediemyndigheten för att ta del av offentliga handlingar. Mediemyndighetens beslut fattas bakom lyckta dörrar. Det rapporterar bland andra Blankspot.

Den nya lagen gör det också svårare för utländska eller utlandsbaserade medier att bevaka Azerbajdzjan.

Reportrar utan gränser kräver i ett uttalande att lagen revideras.
*

Attackerna mot pressfriheten tycks alltså tillta, men i Polen har lagförslaget om förbud för utomeuropeiskt majoritetsägda medier, som Journalisten rapporterat om under hösten, stoppats. Polens president Andrzej Duda lade i mellandagarna sitt veto mot lagförslaget, rapporterade bland andra Reuters.

Fler avsnitt
Fler videos