Gå direkt till textinnehållet

Utredningsförslag ger klartecken för MO/MEN

Utredningsförslaget ”En moderniserad radio- och tv-lag” som idag presenterades möjliggör att prövningar flyttas från Granskningsnämnden till ett nytt medieetiskt system. Det välkomnas av PO Ola Sigvardsson. UPPDATERAD

Utredaren Maria Ekas förslag som lämnades över till kulturdepartementet idag förordar en ändring av sändningstillstånden för radio- och tv-bolagen, som skulle leda till att Granskningsnämndens uppdrag ändras, vilket ger klartecken för att införa en gemensam Allmänhetens Medieombudsman och en Mediernas etiknämnd som omfattar även public service och TV4.

Allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson har länge förordat ett gemensamt medieetiskt system. Han befinner sig utomlands när Journalisten når honom:

– Jag har hittills bara läst sammanfattningar av utredningen, men såvitt jag kan förstå är det ett viktigt och stort steg mot ett nytt medieetiskt system, säger han.

Annons Annons

Ett gemensamt medieetiskt system är ”det enda rimliga” mot bakgrund av hur medievärlden utvecklats där tidningshus gör tv och public service gör webbpubliceringar, menar Sigvardsson.

– En gemensam medieetik är också positivt för allmänheten: det kommer att bli enklare med en enda instans att vända sig till om man är missnöjd med en publicering.

Utredaren föreslår att möjligheten i radio- och tv-lagen att ställa villkor om att i sändningsverksamheten respektera den enskildes privatliv ska finnas kvar, men inte tillämpas i kommande sändningstillsånd. Om det nya medieetiska systemet visar sig fungera som förväntat fortsätter man så, medan det finns en möjlighet att åter ge prövningsuppdraget till Granskningsnämnden om så inte blir fallet.

”Förslaget i utredningen är mycket välkommet och gör att arbetet med det nya utvidgade medieetiska systemet nu kan intensifieras. Vi siktar nu på att kunna installera den första Allmänhetens Medieombudsman i början på nästa år”, säger Patrik Hadenius, vd Utgivarna i en kommentar.

Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet, hoppas att politikerna så snabbt som möjligt genomför de förändringar som behövs för att införa det nya medieetiska systemet.

Hon lyfter också fram som positivt att ett nytt system skulle innebära att alla publiceringar som etermedieföretagen gör på webben kan prövas. Vilket inte går idag eftersom Granskningsnämnden inte prövar vissa webbpubliceringar.

Också SVTs vd Hanna Stjärne välkomnar utredningens förslag.

”Det stärker den enskildes möjligheter att få sin sak prövad oavsett var det sänts eller publicerats. För SVT är det viktigt eftersom det tidigare inte gått att pröva om onlinepubliceringar har kränkt enskilds privatliv. Det är viktigt att möjligheten finns, främst för individen, men också för Sveriges publicister”, säger Stjärne i en kommentar.

Huvudmännen bakom det nya medieetiska systemet är Journalistförbundet, Publicistklubben, TU, Sveriges tidskrifter, SVT, SR, UR och TV4.

Fler avsnitt
Fler videos