Gå direkt till textinnehållet

Utökad sekretess för utredning om Isaak och Minhai

I veckan röstade riksdagen igenom utökad sekretess för den utredning som ska granska regeringens arbete för att få Dawit Isaak och Gui Minhai fria.

Journalistförbundet är kritiskt till att regeringen föreslagit och riksdagen röstat igenom en ändring av offentlighets- och sekretesslagen som skyddar enskilda som lämnar information till kommissionen.

”Man har helt och hållet underskattat det betydande allmänintresset av insyn i hanteringen av de här två ärendena och därmed även i kommissionens arbete”, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en kommentar.

Journalisten har rapporterat om kommissionens arbete och tidsramar. Ordföranden, justitierådet Helena Jäderblom, berättade att man börjar med fallet Gui Minhai:

Annons Annons

– Vi är i färd med att lyssna till intressenter som familj och personer som har arbetat med ärendena, och organisationer som har funnits runt omkring. Först ska vi bestämma vilka vi ska prata med först. Jag tror vi kommer börja med de som har kopplingar till Gui Minhai, och hoppas komma igång med det till hösten, sade Helena Jäderblom i oktober.

Kommissionen tillsattes av riksdagen i juni. Samtidigt föreslogs även införandet av en ny sekretessbestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen.

Lagändringen träder i kraft 15 december.

Dawit Isaak är Sveriges enda samvetsfånge och har suttit olagligt frihetsberövad i Eritrea sedan september 2001. Gui Minhai har suttit fängslad i Kina sedan 2015.

Fler avsnitt
Fler videos