”Utlandsspionerilagen största reträtten för tryckfriheten sedan 1800-talet”

12 september, 2023

DEBATT Medierna vaknade för sent när utlandsspionerilagen röstades igenom i höstas – en allvarligare reträtt för tryckfriheten än när meddelarskyddet försämrades på 1960-talet, skriver juristen Ingemar Folke.

I en debattartikel på Journalisten.se påminner Ingemar Folke om att det i höst är 50 år sedan journalisterna och IB-avslöjarna Peter Bratt och Jan Guillou dömdes enligt en  undantagsbestämmelse i tryckfrihetsförordningen som hade röstats igenom 1964-65, utan att pressens talespersoner protesterade.

”Det påminner om mediernas alltför sena reaktion på införandet av så kallat utlandsspioneri som tryckfrihetsbrott 57 år senare. Båda lagändringarna innebär att vår tryckfrihetsrätt tagit rejälva kliv tillbaka”, skriver Ingemar Folke, tidigare advokat med erfarenhet av tryck- och yttrandefrihetsmål, idag aktiv i nätverket mot utlandsspioneri.

Läs debattartikeln här.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies