Gå direkt till textinnehållet

Utgivarna vill lämna pressetiska systemet bakom sig

I dag begär Utgivarna att regeringen utreder om villkoren i SVTs, SRs, URs och TV4s sändningstillstånd ska ändras. Det kan betyda ett nytt medieetiskt system där även public service och TV4 skulle ingå.

Utöver sändningstillståndet begär Utgivarna att regeringen även utreder en ändring av villkoren i radio- och TV-lagen.

Det skulle innebära följande:

  • SVT, SR, och UR skulle ha en skyldighet att ansluta sig till ett nytt medieetiskt system för självreglering när det gäller opartiskhet, saklighet, respekt för den enskildes privatliv, genmäle och beriktigande.
     
  • TV4 skulle bli skyldiga att ansluta sig till ett gemensamt medieetiskt system för självreglering när det gäller villkoren om saklighet, respekt för den enskildes privatliv och beriktigande.

– Det här är ett stort och viktigt beslut där Sveriges samtliga publicistiska företag och organisationer ställer sig bakom att bygga ett nytt medieetiskt system. På detta sätt möter ansvarig utgivare behovet för allmänheten att förstå vart de ska vända sig när de upplever att de har blivit kränkta av en publicering oavsett i vilket forum publiceringen har varit, säger Jeanette Gustafsdotter, VD Utgivarna.

Annons Annons

Kvar hos Granskningsnämnden skulle då bland annat otillbörligt kommersiellt gynnade, reklam och sponsring bli. Dagens pressetiska system drivs i dag av Pressens samarbetsnämnd som består av TU, Sveriges Tidskrifter, Publicistklubben (PK) och Journalistförbundet (SJF).

– SJF och PK har deltagit i framtagandet av förslaget och vi har samma mål, ett gemensamt medieetiskt system med hög kvalitet som möter allmänheten, fortsätter Jeanette Gustafsdotter.

Fler videos
Fler avsnitt