Utgivarna kritiska till utökat fotoförbud

23 november, 2017

Styrelsen för organisationen Utgivarna riktar kritik mot flera av förslagen i utredningen ”Stärkt ordning och säkerhet i domstol”.
 

Journalisten har tidigare rapporterat om kritiken mot SOUn. Bland andra Journalistförbundet och Justitiekanslern har uttryckt sina farhågor inför förslaget om att fotoförbud ska råda i hela domstolsbyggnaden i stället för som i dag endast i rättegångssalen.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag vänder sig Utgivarna mot förslaget om utökat fotoförbud, men också mot flera andra förslag i utredningen. Bland annat det om att förbjuda elektronisk utrustning som kan störa ordningen. Styrelsen för Utgivarna, där Sofia Wadensjö Karén är ordförande, skriver:

Bland annat dato­rer är i dag självklara arbetsredskap för exempelvis journalister. Risken är att ett förbud får återverkningar på rapporteringen. Förslaget framstår också som omotiverat efter­som den som använder elektronisk utrustning på ett sätt som stör förhandlingen kan utvisas ur salen redan i dag.

Taggar: fotoförbud

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies