Utgivarna kritiska till utökat fotoförbud

23 november, 2017

Styrelsen för organisationen Utgivarna riktar kritik mot flera av förslagen i utredningen ”Stärkt ordning och säkerhet i domstol”.
 

Journalisten har tidigare rapporterat om kritiken mot SOUn. Bland andra Journalistförbundet och Justitiekanslern har uttryckt sina farhågor inför förslaget om att fotoförbud ska råda i hela domstolsbyggnaden i stället för som i dag endast i rättegångssalen.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag vänder sig Utgivarna mot förslaget om utökat fotoförbud, men också mot flera andra förslag i utredningen. Bland annat det om att förbjuda elektronisk utrustning som kan störa ordningen. Styrelsen för Utgivarna, där Sofia Wadensjö Karén är ordförande, skriver:

Bland annat dato­rer är i dag självklara arbetsredskap för exempelvis journalister. Risken är att ett förbud får återverkningar på rapporteringen. Förslaget framstår också som omotiverat efter­som den som använder elektronisk utrustning på ett sätt som stör förhandlingen kan utvisas ur salen redan i dag.

Taggar: fotoförbud

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies