Utgivarna kräver
medieskydd från Säpo

17 december, 2013

Trots att flera medier utsatts för hot får de inget skydd från Säpo, som ska motverka brott som syftar till att påverka journalisters yrkesutövning. Nu kräver Utgivarna besked om varför Säpo prioriterar skyddet så lågt.

Utgivarna, som representerar Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion, Sveriges Tidskrifter, Tidningsutgivarna och TV4-gruppen, har tidigare i höst påtalat att hoten mot medier ökat och bett om ett möte mede Säpochefen för att diskutera saken.

Utgivarna upprepar nu sin begäran om att få träffa Säpochefen Anders Thornberg.

De hänvisar bland annat till att fyra dagstidningar hotats under kort tid. Trots det får de från polisen höra att prioriteringar och resursbrist gör att skyddet av medierna måste ställas mot andra behov. Men Säpo är enligt lag skyldigt att utreda hot mot journalister. Utgivarna kräver nu svar från Säpo.

”Det är allvarligt att Säpo inte tar hoten på allvar och särskilt uppseendeväckande att en myndighet som Säpo därigenom bryter mot författningsskyddet. Medierna har en central roll i demokratin och därför rätt till särskilt skydd”, säger Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies