Gå direkt till textinnehållet

Utgivarna kräver medieskydd från Säpo

Trots att flera medier utsatts för hot får de inget skydd från Säpo, som ska motverka brott som syftar till att påverka journalisters yrkesutövning. Nu kräver Utgivarna besked om varför Säpo prioriterar skyddet så lågt.

Utgivarna, som representerar Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion, Sveriges Tidskrifter, Tidningsutgivarna och TV4-gruppen, har tidigare i höst påtalat att hoten mot medier ökat och bett om ett möte mede Säpochefen för att diskutera saken.

Utgivarna upprepar nu sin begäran om att få träffa Säpochefen Anders Thornberg.

De hänvisar bland annat till att fyra dagstidningar hotats under kort tid. Trots det får de från polisen höra att prioriteringar och resursbrist gör att skyddet av medierna måste ställas mot andra behov. Men Säpo är enligt lag skyldigt att utreda hot mot journalister. Utgivarna kräver nu svar från Säpo.

Annons Annons

”Det är allvarligt att Säpo inte tar hoten på allvar och särskilt uppseendeväckande att en myndighet som Säpo därigenom bryter mot författningsskyddet. Medierna har en central roll i demokratin och därför rätt till särskilt skydd”, säger Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande.

Fler avsnitt
Fler videos