Gå direkt till textinnehållet

”Utgivarna försvårar brottsbekämpning”

Mårten Schultz (bilden), professor i civilrätt på Stockholms universitet och Robin Enander, vice ordförande för Juridikfronten, går till frontalangrepp på Utgivarna och anklagar organisationen för att agera för att försöka försämra möjligheterna att motverka brott på internet.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet i helgen går Robin Enander och Mårten Schultz till angrepp mot Utgivarna för organisationens lobbyverksamhet när det gäller utgivarskap på nätet.

Bakgrunden är domen om det ”ärftliga” utgivarskapet i Högsta domstolen i början av november. HD slog fast att en ansvarig utgivare även står till svars för sådant som publicerats före dennes tillträde, om det är fortsatt tillgängligt för allmänheten. Det innebär att den ansvarige utgivaren ”ärver” material som hen inte har publicerat, men som finns kvar på den webbsida som utgivaren ansvarar för.

Justitierådet Göran Lambertz har föreslagit en grundlagsändring till förmån för en preskriptionstid om sex månader.

Annons Annons

”Enligt våra källor är det Lambertz förslag, eller något liknande det, som de stora mediebolagens företrädare och deras mäktiga lobbyorganisation Utgivarna nu avser att argumentera för inför lagstiftaren”, skriver Enander och Schultz i debattartikeln, och fortsätter:

”Lambertz förslag är emellertid problematiskt och framstår inte som helt genomtänkt. Det skulle medföra att brottsligt material, inte minst sådant som utgör grova fall av hets mot folkgrupp, förtal och dylikt, skulle kunna distribueras straffritt på internet efter att en kortare tid förflutit.”

Fler avsnitt
Fler videos