Gå direkt till textinnehållet

Utgivare misstänks för brott efter Hitlerhyllning

Justitiekanslern inleder ännu en förundersökning mot nazistiska sajten Nordfront. Det handlar om 17 läsarkommentarer som misstänks utgöra hets mot folkgrupp. Kommentarerna är borttagna men JK har genom Google Cache kunnat ta del av innehållet.

JK beslutade på tisdagen att inleda förundersökning mot den nationalsocialistiska Svenska Motståndsrörelsens webbsida Nordfront. 17 förhandsmodererade läsarkommentarer misstänks utgöra hets mot folkgrupp. Kommentarerna finns inte kvar på webbsidan, men JK har kunnat ta del av innehållet i dessa med hjälp av tjänsten Google Cache.

I de aktuella läsarkommentarerna som nu misstänks för yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp beskrivs invandrare och utlänningar som slödder, parasiter, pack eller kräk. I en av kommentarerna beskrivs homosexuella som sjuka individer och pedofiler. I nio av kommentarerna hyllas Adolf Hitler.

Nordfront har utgivarskap och eftersom kommentarerna som alla är från före 30 juni 2012 förhandsmodererats faller de under yttrandefrihetsgrundlagen, och hamnar därför på Justitiekanslerns bord.

JK bedömer att inga av de aktuella kommentarerna är av en sådan art att det kan vara fråga om uppvigling.

Som Journalisten berättat inledde JK i juli en förundersökning mot Nordfront för hets mot folkgrupp och uppvigling, rörande 14 läsarkommentarer där folk bland annat uppmanas att beväpna sig med moraknivar och ta till våld.

Fler avsnitt
Fler videos