Utgivare ber om ursäkt för namnpublicering

24 september, 2021

Tidningen Nordsveriges ansvarige utgivare Ingvar Näslund ber om ursäkt för en namnpublicering och uppger att ett missförstånd låg bakom publiceringen.

Förra veckan publicerade den ångermanländska endagarstidningen Nordsverige en debattartikel skriven av Robert Thunfors, Sjukvårdspartiets gruppledare i Region Västernorrland.

Bakgrunden till artikeln är det oerhört hätska och aggressiva tonläget i debatten i regionen – där flera politiker utsatts för hot och hat och en politiker fick byta bostad på grund av hotbilden. Minst två politiker kommer att sluta efter nästa val på grund av hatet, som i stor utsträckning sprids via sociala medier.

Thunfors anklagar i artikeln S, M och L för att utnyttja ”debatten om hot och hat” i regionen för att svartmåla Sjukvårdspartiet. Han uppger i debattartikeln att han själv också utsatts för mobbning, förtal, hot och hat av ”den socialdemokratiska hatsvansen i Timrå”.

I debattartikeln anklagas specifikt en person för att ha betett sig illa: Eva Nilzon, som är anställd vid Socialdemokraterna. I artikeln beskriver Thunfors henne felaktigt som förtroendevald representant för Socialdemokraterna. Enligt Thunfors driver Nilzon kampanj mot Sjukvårdspartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet på Facebook och har samtidigt blockerat förtroendevalda för Sjukvårdspartiet så att de inte kunnat läsa och bemöta anklagelserna. Han skriver sarkastiskt: ”Så ’demokratiskt’ drivs alltså debatten av sossarna.”

Eva Nilzon, som tidigare arbetat som journalist på TV4 och suttit i Journalistförbundets styrelse, blev förvånad över publiceringen.

– Förvåningen övergick i någon sorts förundran över hur Nordsverige tänker som gör en sådan namnpublicering. Jag tänkte att det kanske har varit ett så högt tonläge i debatten att de blivit avtrubbade på redaktionen, säger Eva Nilzon.

– Jag hade blockerat personer som jag tycker skriver aggressivt på Facebook, jag ville inte se dem i mitt flöde. Sen uppdagades att åtta av de personerna var med i samma slutna debattgrupp som jag.

I den slutna Facebookgruppen, Västernorrland Debatt med drygt 600 medlemmar, skrev Eva Nilzon att hon tyckte att Sjukvårdspartiet borde ta större ansvar för tonen i debatten i en öppen Facebookgrupp som Sjukvårdspartiet administrerar, med 14 000 medlemmar. Det inlägget kunde inte de blockerade personerna läsa eller bemöta.

– Det blev förstås inte bra, och det slutade med att jag raderade inlägget. Men den här uthängningen av mig i tidningen kändes inte motiverad. Det var inte roligt, särskilt eftersom det är så högt tonläge och förekommer så mycket hot och hat i debatten, säger Eva Nilzon.

I veckans nummer av Nordsverige, som kom ut i går, gjorde tidningens ansvarige utgivare Ingvar Näslund något som är mycket ovanligt bland svenska publicister: han bad om ursäkt för en namnpublicering.

I ett mejl till Journalisten skriver Ingvar Näslund:

”Bakgrunden är en debattartikel i tidningen Nordsverige som innehöll en namngivning som inte borde ha publicerats men som på grund av ett missförstånd gick i tryck. Därför infördes en rättelse. Vi har sett över rutinerna efter det inträffade.”

Eva Nilzon är nöjd med ursäkten:

– Han tog min fråga på allvar, och jag uppskattar ursäkten. Alla kan göra fel, säger Eva Nilzon.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Eva Nilzon fre, 2021-09-24 20:28
Det är också tyvärr så att många lokala journalister utsätts för hat och påhopp bara för att de gör sitt jobb. Att som journalist hängas ut i diverse grupper får man tyvärr räkna med om man bevakar sjukvårdsfrågor i Västernorrland.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies