Gå direkt till textinnehållet

”Utgår från att förhandlingarna blir tuffa”

Journalistförbundet kräver treprocentiga löneökningar – medan Medieföretagen vill ha sifferlösa avtal. Det står klart sedan parterna överlämnat sina avtalskrav för tre av fem kollektivavtal.

I fredags utbytte Journalistförbundet och arbetsgivarparten Medieföretagen krav för kollektivavtalsområdena dagspress, kommersiell etermedia och tidskrift. Senare den här veckan kommer avtalskrav att utbytas för public service, och i mars för bemanningsavtalet. Först därefter inleds regelrätta förhandlingar.

Några av Journalistförbundets viktigaste avtalskrav är:

  • Löneökningar på tre procent och höjda minimilöner.
  • Möjlighet att omvandla semestertillägg mot fler lediga dagar.
  • Arbetstidsförkortning vid många skiftbyten.
  • Höjda krontalsersättningar, bland annat för ob-ersättning.
  • Bibehållna avsättningar till flexpension.
  • Ett förtydligat arbetsmiljöansvar för arbetsgivaren.

– För oss är det här avtalskrav som våra medlemmar kommer att känna igen. Högre löner, mer möjlighet till återhämtning och scheman som gör att man kan jobba ett helt arbetsliv, säger förbundets ordförande Ulrika Hyllert.

Annons Annons

Hon tycker att det finns en styrka i att förbundet jobbat bredare än vanligt med att hämta in synpunkter från medlemmarna, bland annat genom en enkät.

– Det ger extra styrka när vi ska förhandla med arbetsgivarna – det är viktigt att de vet att det här är väl förankrade krav, och krav som gör nytta i vardagen och som ska leda till att företagen fortsätter att vara konkurrenskraftiga, säger Ulrika Hyllert.

Har du efter den här första kravöverlämningen någon känsla för hur förhandlingarna kommer att bli?
– Jag utgår från att det kommer att bli tufft. Deras krav är ju tvärtom – de vill ha sifferlösa avtal, att vi ska vara mindre lediga, och de vill kunna lägga scheman utan olika typer av begränsningar som vi vill ha av arbetsmiljöskäl.

– Det skulle kunna bli noll i löneökningar på ett företag som inte går bra. Det är inte så överraskande, men anmärkningsvärt, att de fortsätter att tycka så. Vi kan inte se att det leder till bättre arbetsplatser som gör bättre journalistik, och det är journalistiken företagen ändå lever på.

Samtidigt har många medieföretag det tufft ekonomiskt.
– Absolut, det vet både vi och våra medlemmar, som därför jobbar väldigt hårt. Ska man bara prata ekonomi så är det dyrt för ett företag att ha sjukskrivningar, så det tycker jag de borde vara lika angelägna som oss att motverka, också med hjälp av kollektivavtalen, säger Ulrika Hyllert.

Hon pekar också på att för låga löner gör det svårt att locka arbetskraft, samtidigt som det är vikariebrist på många ställen i landet.

– Man måste erbjuda både mer lön och bättre villkor när det gäller arbetsmiljö och scheman för att kunna locka kompetenta journalister och för att behålla de som finns.

Journalisten söker Medieföretagens förhandlingschef Hans O Andersson.

Fler avsnitt
Fler videos