Tre av de tolv utfrysta journalisterna har slutat på DN, de andra nio är tillbaka i DN-huset.

Utfrysta journalister tillbaka i DN-huset

24 januari, 2014

Tre av de tolv DN-journalister som omplacerades till att arbeta med ett projekt i lokaler utanför tidningen har slutat. De övriga nio är nu tillbaka i DN-huset. Men de får inte sitta inne på redaktionen.

Journalisten har tidigare berättat om situationen för de tolv utfrysta DN-journalisterna som valdes ut att arbeta med DNs 150-årsjubileum och skulle tagga gamla DN-artiklar så att de blev sökbara i arkivet. De fick inte sitta i DN-huset utan i en lokal i en annan del av Stockholm. De tunga tidningsläggen transporterades mellan DN-huset och lokalen där de arbetade.

Ingen av dem fick någon förklaring till varför de blivit utvalda och reaktionerna på DNs agerande blev starka, både på redaktionen och utanför huset. ”Vuxenmobbing”, kallade en av de tolv journalisterna arbetsgivarens metod.

Nu har tre av de tolv journalisterna slutat. En har fått ett nytt jobb och två personer i 65-årsåldern har tagit avgångsvederlag.

De nio andra journalisterna har fått flytta tillbaka till DN-huset, men sitter inte på redaktionen och får inte använda det redaktionella systemet. De sitter isolerade två våningsplan ovanför DN och har nu fått i uppgift att fotografera av gamla artiklar och skriva notiser. Fotona och notiserna ska läggas upp på en sajt om DNs 150-årsjubileum.

– Det känns bra att vara tillbaka i huset, säger en av de nio till Journalisten.

– Vi har valt att inte söka avgångsvederlag. Vi har bestämt oss för att vi inte ska mobbas bort från Dagens Nyheter.

Det arbete de utförde tidigare med att tagga gamla artiklar blev klart i november. I december har de suttit i princip helt sysslolösa.

Anders Forsström, ordförande i journalistklubben på Dagens Nyheter, är glad över att medarbetarna är tillbaka i huset.

– Företaget har insett att det är bättre att ha dem på närmare håll för att kunna arbetsleda dem. Det har varit ett gemensamt intresse från företaget och klubben att få tillbaka dem i huset. Det är ett fall framåt, säger Anders Forsström.

– Däremot är vi bekymrade i klubben över att man inte kunnat sysselsätta dem med vettiga arbetsuppgifter.

– Vi har ett hårt arbetstryck på redaktionen samtidigt som det sitter nio rutinerade journalister och fotograferar gamla artiklar två våningar upp. Vi har också 25 bemanningsanställda från Marieberg Media inne på redaktionen som vikarier, säger Anders Forsström.

Hur motiverar ledningen den här situationen?
– Det får du fråga dem om.

Journalisten har varit i kontakt med DNs HR-chef Henrik Fontin som avböjer att ge några kommentarer, med hänvisning till att det handlar om interna personalfrågor.

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Christina Falkengård fre, 2014-01-24 17:30
Grymt, dumt, kostsamt, menings- och huvudlöst. Det är svårt att ha någon som helst respekt för Dagens Nyheters ledning eller deras huvudägare. Varje prenumerant bör omvärdera beslutet att prenumerera på DN.
Inlagt av AP. lör, 2014-01-25 14:58
Och Wolodarski skickar brev där han ber avhoppade prenumeranter att återkomma igen till tidningen. Personligen har jag inget intresse av att ens ta del av DN gratis på nätet. Det är en dålig produkt, helt enkelt, och man kan dessutom starkt ifrågasätta människosynen Bonnier har på sina anställda när man läser sånt här.
Inlagt av Marcus sön, 2014-01-26 21:49
Jubileet kommer få bittra övertoner för dem - och jag hoppas det blir många - som känner till bakgrunden om arbetet med webbplatsen. Fortsätter det så här är det på något sätt begripligt att DN avdelar hela nio journalister till att blicka bakåt, för fortsätter man åderlåtningen av redaktionen finns det snart ingenting kvar till...just det, dagens nyheter. Kanske en bunt rewritade pressmeddelanden. Sådant excellerar ju DN redan nu med, förresten. (Tips för er som vill spara pengar: utnyttja myndigheternas kommunikationsavdelningar! Deras tjänster är nästan alltid gratis och utgör alltså en stor del av det redaktionella innehållet i tidningar som DN.)
Inlagt av K-G mån, 2014-01-27 13:58
Obegripligt agerande av DN:s ledning samt att Bonniers uppenbarligen tillåter vuxenmobbing inom koncernen. Se, där föll glorian ordentligt på sned. Avstår från DN i fortsättningen.
Inlagt av K Ritiker tis, 2014-01-28 11:51
Som vanligt inte mycket till undersökande journalistik eller obekväma frågor när det gäller den egna kåren. Vad är DNs problem med de här personerna? För höga löner? Bristande IT-kompetens? Låg produktivitet? Alltihop? Att de hellre tar in bemanningsanställda antyder ju att det handlar om någon eller några av de sakerna.
Inlagt av Galileo Galilei ons, 2014-03-12 20:33
Varför får vi inte reda på namnen på dessa journalister som är förpassade till DN's Gulag? Det skulle vara hemskt intressant att få reda på. Kan det vara för att dessa journalister hävdar sin intregritet? Dagens Nyheter har kommit att utvecklas till att bli en svensk version av forn-sovjetiska Pravda.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies