Uteblivet bistånd drabbar medierna i Afghanistan

22 september, 2021

Fler än 153 medieföretag, utspridda över 20 provinser, har slagits ut i Afghanistan. En av anledningarna är att det internationella biståndet till landet i princip har upphört, vilket drabbar journalistiken. 

I en intervju med International federation of journalists (IFJ) berättar en ledande journalist som organisationen samarbetar med att de som jobbat för utländska medier är extra utsatta. 

– Mitt liv är i fara hela tiden, och jag fruktar att de försöker hitta mig och frihetsberöva mig eller döda mig, säger journalisten. 

Att medierna i landet befinner sig i en kritisk situation står klart. Många medier har stoppats och tv- och radiostationer tvingas till en mer "religiös" vinkel på sina knäck. 

Medierna har också också tappat i princip alla annonser. Enligt IFJ har fler än 153 medieföretag kollapsat i landet den senaste tiden. 

– Vi förlorar pressfriheten, vi jobbar under en religiös diktatur där vi behöver fråga om lov att rapportera. Journalister blir tagna för att de bevakar protester och vissa försvinner om man inte lyder talibanerna, fortsätter källan. 

Efter att NATO-länderna lämnat och de flesta internationella bidrag till landet har upphört, så drabbas även journalisterna hårt ekonomiskt. 

– Vi har ingen tillgång till bankkonton och det finns inga kontanter. Men även om medieföretagen hade tillgång till bankkonton så skulle de inte kunna betala löner eftersom de saknar annonser och bidrag, internationellt stöd behövs för att de ska överleva. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies