USA: Journalister åtalas för att ha bevakat demonstrationer

4 mars, 2021

Rättegångar inleds mot minst tre journalister i USA de närmaste veckorna. ”Det är nedslående att åklagare väcker åtal mot reportrar som bara gjort sitt jobb”, säger Carlos Martinez de la Serna, Committee to Protect Journalists.

Under mars månad kommer minst tre journalister att stå inför rätta i USA, i Iowa, Massachusetts och North Carolina, för att de bevakat demonstrationer och protester:

  • Des Moines Registers reporter Andrea Sahouri blev pepparsprejad och gripen i Des Moines, Iowa den 31 maj 2020, när hon bevakade en demonstration mot polisbrutalitet. Hon åtalas för att hon inte lämnat platsen, samt för att inte ha följt polisens uppmaningar, och riskerar böter på upp till 875 dollar. Rättegången är den 8 mars.
     
  • Frilansfotografen Richard Cummings greps i Marcester, Massachusetts den 1 juni förra året när han filmade en demonstration mot polisbrutalitet som en del av ett arbete med en dokumentärfilm. Han är åtalad för att inte ha lämnat platsen och riskerar upp till ett års fängelse och 500 dollar i böter. Rättegången är den 8 mars.
     
  • Alamance News reporter Tomas Murawski greps i Graham, North Carolina den 21 oktober när han bevakade en demonstration för att få folk att gå och rösta. Han står åtalad för motstånd mot en polis och riskerar upp till 60 dagars fängelse och böter på 1 000 dollar. Rättegången är den 31 mars.

Committee to Protect Journalists (CPJ) kräver i ett uttalande att åtalen läggs ned.

– Det är nedslående att åklagare väcker åtal mot reportrar som bara gjort sitt jobb, säger Carlos Martinez de la Serna, Committee to Protect Journalists, i en kommentar.

CPJ uppger att två frilansjournalister, Vishal Singh och Sean Beckner-Carmitchel, också riskerar att åtalas för att de vägrat att lämna platsen och sluta bevaka en Black Lives Matter-demonstration i Los Angeles den 4 november.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies