Gå direkt till textinnehållet

UR-inslag brast i respekt för privatlivet

Ett inslag i UR-programmet Idrottens himmel och helvete – I lagets namn har fällts av Granskningsnämnden. Nämnden anser att inslaget stred mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Idrottens himmel och helvete – I lagets namn var en serie som tog upp olika aspekter av den svenska barn- och ungdomsidrottsrörelsen. I det aktuella programmet tog man upp problemet med föräldrar som pressar sina barn för mycket och uppträder illa vid matcher.

Inslaget anmäldes av en förälder: NN.

I programmet visades några klipp ur en film inspelad med mobilkamera efter matchen mellan två knattelag. Anmälaren var den person som tydligast syntes och hördes på filmen. Filmen gav tolkningen att han var en av de aktiva i bråket mellan föräldrarna.

Annons Annons

NN syntes på håll i suddig helfigur och hans autentiska röst kunde urskiljas. NN har dessutom uppgivit att han blivit igenkänd.

Enligt Granskningsnämndens mening var det möjligt att NN kunde identifieras av en vidare krets genom de uppgifter som lämnades i inslaget.

”Det framstod som om NN var en av de föräldrar som hade betett sig illa i samband med fotbollsmatchen, vilket i det aktuella sammanhanget får anses utgöra en uppgift av intrångskaraktär. Något oavvisligt allmänt intresse som motiverade intrånget finns inte. Inslaget strider därför mot bestämmelsen om respekt för privatlivet”, skriver Granskningsnämnden.

Fler avsnitt
Fler videos