Uppsalas kårtidning ska bli helt digital

17 maj, 2019

Pappersutgåvan av tidningen Ergo ska avvecklas från vårterminen 2020, enligt ett beslut av ägaren Uppsala studentkår. UPPDATERAD

Ergo har funnits sedan 1924. I veckan klubbade det nytillträdda kårfullmäktige dock en verksamhetsplan som slår fast att Ergo under 2020 ska bli en helt digital kanal.

Det finns enligt redaktionen också förslag om att göra om de nuvarande två journalisttjänsterna till arvoderade tjänster samt att spara in på nuvarande webbredaktörspost, men beslut är inte fattat.

Ergos redaktörer motsätter sig förändringarna.

– Vi på redaktionen tycker det här är en jättetråkig utveckling. Även om planen inte just nu är att lägga ner Ergo helt så är utfasningen av papperstidningen verkligen att sänka vårt flaggskepp. Vi finns till för att granska kåren och universitetet och för att bevaka studenternas intressen och det kommer vi fortsätta göra även när tidningen blir helt digital, men vi förlorar vår räckvidd när vi inte längre kommer delas ut direkt till studenterna, skriver chefredaktör Lina Svensk i ett mejl till Journalisten.

Kårstyrelsens argument för att lägga ned papperstidningen är att tidningen är för dyr. Sedan kårobligatoriet avskaffades 2010 har Uppsala studentkårs intäkter fallit drastiskt.

Uppsala studentkårs ordförande Ludvig Larsson skriver i ett mejl att orsaken till beslutet är att ”Ergo går med stora underskott, och den ekonomiska situationen skulle till årsskiftet ha blivit sämre på grund av ökade tryck -och distributionskostnader. Om vi inte skulle digitalisera tidningen skulle vi gå back över en miljon kronor nästa verksamhetsår.”

De anställda redaktörerna kommer enligt Ludvig Larsson att ha samma arbetsvillkor som tidigare.

”Deras anställningar kommer inte göras om till arvoderingar. Något sådant förslag har aldrig varit uppe för diskussion”, skriver Larsson.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies