Gå direkt till textinnehållet

”Uppsägningar av fotografer kan bli aktuellt”

Hälften av fotograftjänsterna försvinner på Sydsvenskan när bildredaktionen läggs ned. Chefredaktör Lars Dahmén anser att det kan komma att bli uppsägningar just bland fotograferna. I juni hade han förhoppningar om att sparpaketet om 30 tjänster skulle klaras genom frivilliga överenskommelser.

I mitten av juni berättade Journalisten om det stora sparpaketet om 30 tjänster på Sydsvenskan.

Sparpaketet slår hårt mot bildredaktionen. Hälften av fotograferna försvinner och enligt den nya organisationsplanen ska bildredaktionen läggas ned och de kvarvarande fotograferna ska i stället placeras ut på de olika avdelningarna.

Det finns inget generellt erbjudande om avgångsvederlag eller avtalspension, utan allt ska klaras med hjälp av individuella förhandlingar.

Ledningen var inför semestern hoppfull att besparingarna skulle gå att klara med frivilliga avgångar. Men nu säger chefredaktör Lars Dahmén till Journalisten att det kan bli fråga om uppsägningar inom just bildgruppen.

– De individuella förhandlingarna fortsätter nu efter semestrarna, men för bildredaktionen är situationen annorlunda eftersom förändringen är så pass stor. Vi har nu inlett en diskussion om hur det ska lösas och där finns det risk för att det kan komma att bli uppsägningar bland fotograferna, säger Lars Dahmén.

Hur många på redaktionen har valt att sluta frivilligt?
– Jag kan inte ge någon siffra på det. Vi har en del överenskommelser påskrivna.

Vad har ni för deadline för sparpaketet?
– Vi måste agera snabbt, men de individuella förhandlingarna måste förstås få ta sin tid. Vi fortsätter med de förhandlingarna nu efter semestern.

Fler avsnitt
Fler videos