Upphovsrättsintrång ersätts inte efter regeringsbeslut

22 januari, 2014

Moderata riksdagsledamöter plagierade en text på nätet i en motion, som sedan lades upp på riksdagens sajt. En av upphovsmännen har i tre år försökt få ersättning för upphovsrättsintrånget, men regeringen avslår nu ansökan.

Det var 2010 som fyra moderata riksdagsledamöter utan att uppge källa eller upphovsmän använde en text från Wikipedia i en motion utan att ange källa. Dagens Juridik har tidigare berättat om fallet.

Upphovsrättsintrånget anmäldes först till JO som konstaterade att riksdagsledamöter inte står under JOs tillsyn.

En av upphovsmännen anmälde då händelsen till JK som ansåg sig inte kunna handlägga ärendet eftersom det inte rörde statliga myndigheter under regeringen, utan Riksdagsförvaltningen som ligger under riksdagen.

Skribenten skrev då direkt till regeringen för att få ut upphovsrättsersättning om 10 000 kronor. Det var i december 2010. Nu har regeringens svar kommit, ansökan avslås, utan motivering.

Benjamin O J Boman är ombud för skribenten. Han skriver i en kommentar:

”Uppenbarligen är det fritt fram för riksdagsledamöter att plagiera Wikipedia – och rimligen även alla andra artiklar och övriga upphovsrättsligt skyddade verk – utan att ange källa, skribent och licens. Själva är ledamöterna skyddade av reglerna i 4 kap. regeringsformen, Riksdagsförvaltningen gör enligt JO inget fel när den publicerar motioner innehållande upphovsrättsintrång, JK får/vill inte handlägga anspråk grundade på eventuella fel och försummelser av Riksdagsförvaltningen, och den borgerliga regeringen vägrar ta något ansvar alls. Man kan fråga sig om detta verkligen är en hållbar och önskvärd ordning.”

 

Taggar: upphovsrätt

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Alf ons, 2014-01-22 11:47
Justitieombudsmannens bedömning: "JO har bedömt att Riksdagsförvaltningen inte har gjort något fel då de publicerade motionen i Rixlex och riksdagsledamöter står inte under JO:s tillsyn." Källa: http://www.dagensjuridik.se/2010/12/jo-utreder-inte-wikipediaplagiat

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies