Gå direkt till textinnehållet

Upphovsrättsintrång ersätts inte efter regeringsbeslut

Moderata riksdagsledamöter plagierade en text på nätet i en motion, som sedan lades upp på riksdagens sajt. En av upphovsmännen har i tre år försökt få ersättning för upphovsrättsintrånget, men regeringen avslår nu ansökan.

Det var 2010 som fyra moderata riksdagsledamöter utan att uppge källa eller upphovsmän använde en text från Wikipedia i en motion utan att ange källa. Dagens Juridik har tidigare berättat om fallet.

Upphovsrättsintrånget anmäldes först till JO som konstaterade att riksdagsledamöter inte står under JOs tillsyn.

En av upphovsmännen anmälde då händelsen till JK som ansåg sig inte kunna handlägga ärendet eftersom det inte rörde statliga myndigheter under regeringen, utan Riksdagsförvaltningen som ligger under riksdagen.

Skribenten skrev då direkt till regeringen för att få ut upphovsrättsersättning om 10 000 kronor. Det var i december 2010. Nu har regeringens svar kommit, ansökan avslås, utan motivering.

Benjamin O J Boman är ombud för skribenten. Han skriver i en kommentar:

”Uppenbarligen är det fritt fram för riksdagsledamöter att plagiera Wikipedia – och rimligen även alla andra artiklar och övriga upphovsrättsligt skyddade verk – utan att ange källa, skribent och licens. Själva är ledamöterna skyddade av reglerna i 4 kap. regeringsformen, Riksdagsförvaltningen gör enligt JO inget fel när den publicerar motioner innehållande upphovsrättsintrång, JK får/vill inte handlägga anspråk grundade på eventuella fel och försummelser av Riksdagsförvaltningen, och den borgerliga regeringen vägrar ta något ansvar alls. Man kan fråga sig om detta verkligen är en hållbar och önskvärd ordning.”

 

Fler avsnitt
Fler videos