När Journalisten träffade Can Dündar i maj 2016 var han chefredaktör för Cumhuriyet. Nu lever han i exil. FOTO: Tor Johnsson

Uppgift i Can Dündars bok röjde källa

19 juni, 2017

Den tidigare chefredaktören för dagstidningen Cumhuriyet, Can Dündar ska ha lämnat uppgifter som nu lett till att en annan turkisk journalist, Enis Berberoglu, dömts till 25 års fängelse. UPPDATERAD.

Journalisten och parlamentsledamoten Enis Berberoglu har dömts till 25 års fängelse för att 2014 ha lämnat en videofilm som visar hur turkisk underrättelsetjänst beväpnar IS i Syrien, till tidningen Cumhuriyets dåvarande chefredaktör Can Dündar, som nu lever i landsflykt.

Enligt bland andra Turkish Minute och Dagens Nyheter ska en formulering i Can Dündars bok ”Vi är arresterade” ha lett fram till gripandet av Enis Berberoglu. I boken uppger han att han fått uppgifterna av en ”vänsterorienterad parlamentariker”.

När polisen kontrollerade Can Dündars mobiltelefonregister upptäckte de telefonsamtal mellan honom och Enis Berberoglu.

Can Dündar mottog förra året Publicistklubbens yttrandefrihetspris i Stockholm.

 

Uppdatering: Enligt uppgifter till Journalisten har Enis Berberoglu förnekat att han lämnat uppgifterna till Can Dündar, och några bevis för att Enis Berberoglu lämnat uppgifterna till Dündar ska heller inte ha presenterats under rättegången, trots att Enis Berberoglus och Can Dündars vid tillfället var avlyssnade av polis. Vidare var Enis Berberoglu inte parlamentsledamot vid tillfället då samtalet gjordes.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies