Gå direkt till textinnehållet

Uppgift i Can Dündars bok röjde källa

Den tidigare chefredaktören för dagstidningen Cumhuriyet, Can Dündar ska ha lämnat uppgifter som nu lett till att en annan turkisk journalist, Enis Berberoglu, dömts till 25 års fängelse. UPPDATERAD.

Journalisten och parlamentsledamoten Enis Berberoglu har dömts till 25 års fängelse för att 2014 ha lämnat en videofilm som visar hur turkisk underrättelsetjänst beväpnar IS i Syrien, till tidningen Cumhuriyets dåvarande chefredaktör Can Dündar, som nu lever i landsflykt.

Enligt bland andra Turkish Minute och Dagens Nyheter ska en formulering i Can Dündars bok ”Vi är arresterade” ha lett fram till gripandet av Enis Berberoglu. I boken uppger han att han fått uppgifterna av en ”vänsterorienterad parlamentariker”.

När polisen kontrollerade Can Dündars mobiltelefonregister upptäckte de telefonsamtal mellan honom och Enis Berberoglu.

Annons Annons

Can Dündar mottog förra året Publicistklubbens yttrandefrihetspris i Stockholm.

 

Uppdatering: Enligt uppgifter till Journalisten har Enis Berberoglu förnekat att han lämnat uppgifterna till Can Dündar, och några bevis för att Enis Berberoglu lämnat uppgifterna till Dündar ska heller inte ha presenterats under rättegången, trots att Enis Berberoglus och Can Dündars vid tillfället var avlyssnade av polis. Vidare var Enis Berberoglu inte parlamentsledamot vid tillfället då samtalet gjordes.

Fler avsnitt
Fler videos