Uppdrag granskning nomineras till Stora journalistpriset

24 oktober, 2002

Lars-Göran Svensson och Jan Josefsson, som gjorde reportaget om valstugerasismen i Uppdrag granskning, är en av tre nominerade till Stora journalistpriset 2002 i kategorin Årets avslöjande.

Lars-Göran Svensson och Jan Josefsson, som gjorde reportaget om valstugerasismen i Uppdrag granskning, är en av tre nominerade till Stora journalistpriset 2002 i kategorin Årets avslöjande.

Övriga två nominerade i kategorin är de båda frilansarna Dick Sundevall, för sitt arbete med att kritiskt granska brottsutredningen mot den morddömde Joy Rahman, samt Nuri Kino, för avslöjanden i flera tidningar om hur ensamma barn från flyktingförläggningar utnyttjas i prostitution.

Övriga nomineringar till priset, som delas ut den 14 november, med juryns motiveringar:

Årets berättare:

Mustafa Can, frilans

för en personlig ton, ett språk som berör och med en effektiv berättarteknik som han utvecklat i flera reportage, med skildringen av Sverigedemokraterna som höjdpunkt.

Bosse Lindqvist, frilans i radio/TV

för ett modigt berättande av hög klass utifrån ett gediget kunnande och stor empati. Han väjer inte för de svåraste problemen och bidrar därmed på ett sällsynt sätt till förståelsen av den tid vi lever i.

Jan Berglin, frilans

för sina tecknade kommentarer i Svenska Dagbladet. På den mycket begränsade ytan för den klassiska dagstidningsserien har han utvecklat en samtidsanalys som med humor och skärpa lyckas fånga tidsandan i vår vardag.

Årets förnyare

Mattias Göransson och Tobias Regnell, Offside

för att de med kunskap, kärlek och känsla för spelet flyttat gränserna för sportjournalistik.

Lena K Samuelsson, Svenska Dagbladet

för att hon lett den journalistiska förnyelsen när SvD utvecklas från missmodig broadsheet till själfull kvaloid.

Kristina Lindström och Ulrika Östman, SVT

för att de i programmet Fläsk med fräckt tilltal och utan inställsamhet gjort ung television av viktiga samhällsfrågor.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies