Gå direkt till textinnehållet

”UNT måste vara en arbetsplats dit folk vill komma, utvecklas och stanna”

Hittills i år är det nio medarbetare på Upsala Nya Tidnings redaktion som har valt att sluta. Journalistklubben tycker att arbetsgivaren måste prioritera personalvårdsfrågorna medan ledningen inte ser något märkligt i detta.

Bara den senaste månaden handlar det om fyra medarbetare som har lämnat UNT. Majoriteten är journalister som har arbetat länge eller väldigt länge på tidningen, berättar Nicklas Kihlberg, ordförande i journalistklubben.

– Alla fall är ju unika, men generellt kan man väl säga att alla de som valt att sluta hellre velat vara någon annanstans än på UNT. Vissa har gått till andra jobb och ett par har valt att gå till vikariat på andra arbetsplatser, säger han.

De senaste åren har tidningen genomfört många omorganisationer, vilket har gjort att medarbetare blivit placerade på tjänster de inte har velat ha. Det ligger bakom att vissa nu har valt att sluta, anser klubben.

Annons Annons

– Vi har under året behövt minska antalet redaktionella tjänster på grund av det ekonomiska läget, men under det senaste halvåret har vi inte haft något uttalat sparpaket. Just nu har vi en undertalighet på redaktionen och det är nog första gången på väldigt länge som vi har det, säger Nicklas Kihlberg.

Hur ser klubben på arbetsmiljön på redaktionen?
– UNT är en arbetsplats med god stämning, men vi är inne i en orolig tid. Vi är pressade av den dåliga ekonomin, arbetsvillkoren är tuffa och nästan alla upplever hög arbetsbelastning. Det märks bland medlemmarna.

På redaktionen är man oroad över att värdefull kompetens har gått förlorad. Nyligen har också klubben kallat till möte med arbetsgivaren, framför allt vill man att arbetsgivaren själv gör en analys av situationen och tar den på allvar.

– Från klubbens sida tror vi att arbetsgivaren måste prioritera personalvårdsfrågorna högre. UNT måste vara en arbetsplats dit folk vill komma, utvecklas och stanna, säger Nicklas Kihlberg.

Kalle Sandhammar är chefredaktör och vd för UNT. Han menar att det generellt sett varit förvånansvärt lite personalomsättning på redaktionen genom åren, med tanke på hur mycket mediebranschen förändras.

– Nu råkar flera sluta hos oss, men man ska komma ihåg att det är alltifrån pensionsavgångar till personer som jobbat länge och vill testa sina vingar i andra branscher. Jag tycker att UNT är en bra arbetsplats och ser inget märkligt i detta, säger han.

De senaste åren har ni genomfört många omorganisationer, medarbetare har blivit placerade på tjänster de inte har velat ha. Hade ni kunnat göra annorlunda?
– Vi vill alltid göra så bra vi kan, och det handlar inte heller om särskilt många fall genom åren. Jag tror att de flesta förstår att nyhetsuppdateringen sker på alla tider på dygnet, och det medför också en del obekväm arbetstid, för att ta ett exempel. Det passar inte alla, vilket man får ha respekt för. Vårt mål är att placera medarbetare på tjänster de vill ha och är sugna på, men ibland går inte pusslet jämnt ut, säger Kalle Sandhammar (bilden nedan).

När det handlar om kompetens och erfarenhet som försvinner säger Kalle Sandhammar att man samtidigt vinner en möjlighet att rekrytera ny kompetens.

– Så det är både och, utöver att det alltid är känslosamt när mångåriga kollegor slutar. Men jag väljer att se ljust på läget, vi har bra saker på gång och jag vågar påstå att majoriteten av de som lämnat UNT under året är glada, stolta och nöjda, säger Kalle Sandhammar. 

Klubben tycker att de som valt att sluta på UNT så klart har all anledning att vara stolta, och flera känner sig säkert nöjda med beslutet i efterhand.

– Samtidigt är det så att innan själva besluten fattades var det flera medlemmar som snarare kände sig ledsna, kuvade och missnöjda. Att påstå något annat är lögn, säger Nicklas Kihlberg.

Fler avsnitt
Fler videos