UNT bantar 13 tjänster

24 januari, 2013

I veckan har personalen på Upsala Nya Tidning informerats om att tidningen ska skära ner totalt 13 tjänster. Tanken är att satsa mer på webb, men journalistklubbens ordförande Karolina Tolstav anser att det kommer innebära en kvalitetssänkning.

I oktober berättade Journalisten att UNT måste spara omkring 20 miljoner kronor, varav 8 miljoner rör personalnedskärningar. I veckan fick personalen information om hur många tjänster det gäller.

Karolina Tolstav, ordförande i Journalistklubben på UNT, berättar för Journalisten att 12,73 heltidstjänster försvinner från redaktionen, varav åtta vakanser. En av tjänsterna finns på Unionen, resten tillhör Journalistförbundets avtalsområde. Bland de vakanta tjänsterna finns grafiker och fotografer.

– Sammanlagt är det runt 26 tjänster i den nuvarande organisationen som försvinner, men 13 nya tillkommer. Det är till exempel flera chefstjänster som omvandlas till redaktörstjänster, säger Karolina Tolstav till Journalisten.

Hon berättar att tidningsledningen vill satsa mot webben. Men samtidigt påpekar hon att det är en neddragning på 13 tjänster, och därmed inte kan kallas en satsning.

– Det är mycket kompetens som försvinner. Vi andra kommer att få mer arbetsuppgifter. Det är inte en kvalitetshöjning.

En risk- och konsekvensanalys som har genomförts visar på risker med den nya organisationen, enligt Karolina Tolstav. Journalistklubben kommer att göra fortlöpande uppföljningar för att det ska bli rätt när den nya organisationen sjösätts. Exakt när det blir av kan hon inte svara på eftersom Las-förhandlingarna fortfarande återstår.

– De påbörjas om några veckor. Sedan ska folk få utbildning och nya scheman. Så det är omöjligt att säga när vi börjar jobba i den nya organisationen. Men det är ingen som vill dra ut på det här, eftersom det sliter på personalen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies