FOTO: Tomas Ohlsson

Unionen: SVT uppmanar
folk att bli strejkbrytare

15 april, 2016

Gun Karlsson, Unionens klubbordförande på Sveriges Television, anser att SVT uppmanar folk att bli strejkbrytare, eftersom public serviceföretaget bokat upp personal som ska ersätta Unionens medlemmar om det blir strejk på måndag.

De som planerar produktioner på SVT har av företagsledningen ålagts att boka upp annan personal som ska ersätta Unionens medlemmar om det blir strejk.

– Ledningen har även uppmanat medlemmar i Journalistförbundet att utföra våra arbetsuppgifter. De uppmanar dem att bli strejkbrytare. Jag tycker att det är ett förskräckligt beteende av ett public serviceföretag, att de inte följer god sed på arbetsmarknaden, säger Gun Karlsson.

SVT planerar att ersätta produktioner som exempelvis Gokväll, som sänds från Umeå, med program från Karlstad där Unionens medlemmar inte sköter utsändningen.

Gun Karlsson säger att SVT har använt varseltiden till att ”planera strejkbryteri”.

– Vår och Almegas uppfattning är att vi under varseltiden får leda och fördela arbetet. Det är ingen strejk nu och därför menar vi att vi kan omfördela schemat för att mildra effekten av en konflikt. Jag vet att vi och Unionen har olika uppfattningar, säger SVTs HR-chef Helène Sahlin.

Kan en medlem i Journalistförbundet bli beordrad att göra arbetsuppgifter som utförts av någon Unionen-medlem?
– Ja. Arbetsrättsligt är man tvingad att utföra arbetsuppgifter inom ramen för sitt anställningsavtal.

Unionen har varslat om strejk för alla 800 medlemmar på Sveriges Television på samtliga 16 orter från och med måndag klockan 12.00. Konflikten handlar bland annat om Almegas krav på sifferlösa avtal, som Journalisten tidigare skrivit om. 

Program som berörs av en eventuell strejk är bland annat Babel, Eurovision Song Contest och Labyrint. Rapport, Aktuellt, minoritetsprogram, barnkanalen, webben, samt text-TV är undantagna strejken.

Taggar: SVT, Unionen, Strejk

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

SVT Korrespondent
SVD söker medarbetare

Journalistfonden stipendier
Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies