Gå direkt till textinnehållet

Ultranationalister har tagit över Turkiets sista fria tidning

Maktstriden i Cumhuriyets styrelse är över och har utfallit till president Erdogans fördel. Över ett dussin journalister har sagt upp sig från tidningen och EU-parlamentets rapportör konstaterar att den ”sista oberoende tidningen” i Turkiet nu har fallit. RÄTTAD.

Flera journalister har fått sparken eller sagt upp sig från den Cumhuriyet efter att den vänsternationalistiska kemalisten Alev Coşkun tillträdde posten som ordförande i tidningsstyrelsen tidigare i september efter en fem år lång maktstrid. Coşkun beskrivs av somliga som trogen Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, medan andra hävdar motsatsen.

Bland de som tvingats gå finns chefredaktören Murat Sabuncu, redaktionschefen Faruk Eren och redaktören Bülent Özdoğan.

Ett tiotal journalister har sagt upp sig den senaste veckan i protest. Det rapporterar flera medier, bland andra T24, Turkish Minute, Bianet och den exilturkiska nättidningen Stockholm Center for Freedom.

Annons Annons


När Journalisten besökte Cumhuriyet i maj 2016 var Can Dündar tidningens chefredaktör. Han lever i dag i exil i Tyskland. Foto: Tor Johnsson

Ny chefredaktör för Cumhuriyet är Aykut Küçükkaya. Både han och Alev Coşkun har tidigare vittnat i rättegångar mot Cumhuriyet-journalister som åtalats för terrorism.

Den turkiska fackliga organisationen Disk uppger att deras medlemmar var den nya ledningens första måltavla.

Kati Piri, Europaparlamentets rapportör i Turkiet, skriver på Twitter:

”Efter räder, rättsliga förfaranden, arresteringar och fängslande av dess journalister, har den sista oberoende dagstidningen Cumhuriyet tagits över av ultranationalister, allierade med president Erdogan. Är detta det sista slaget mot vad som är kvar av pressfriheten i Turkiet?”

Ahmet Insel, tidigare kolumnist i Cumhuriyet, uppger att han förstår att det kan vara svårt att förstå utifrån varför president Erdogan stödjer en vänsterallians av sekularister som tar över Cumhuriyet, men det visar att ”den viktigaste och djupaste alliansen i Turkiet baseras på nationalism”. Det rapporterar Ahval News.

Journalisten Yavuz Baydar skriver i The Arab Weekly att övertagandet har skadat den journalistiken i Turkiet.

 

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att Alev Coşkun var ”konservativ”, vilket var missvisande. Artikeln har också förtydligats på några punkter, bland annat har tillagts att det finns personer som anser att Alev Coşkun inte är trogen Erdogan.

Fler avsnitt
Fler videos