Gå direkt till textinnehållet

Ulrica Widsell till motattack om förtalslagstiftningen

Ulrica Widsell, ordförande i Journalistförbundet yrkesetiska nämnd, går till motattack mot Dagens Samhälles chefredaktör Mats Edman. "Han vill begränsa den svenska pressfriheten", skriver hon i ett debattinlägg.

Som Journalisten berättade tidigare i veckan gick Dagens Samhälles chefredaktör Mats Edman ut i en debattartikel på Second Opinion och krävde hårdare medielagar i Sverige, bland annat tuffare förtalslagstiftning.

Bland annat skrev Mats Edman: "En genomläsning av fällningarna i Pressens Opinionsnämnd visar att mediebranschen inte klarar den heliga 'självsaneringen'. Därför är det dags för tuffare lagstiftning. Vi dömer för många oskyldiga i våra mediala folkdomstolar."

Debattartikeln har väckt reaktioner, från bland andra Marcus Melinder, nyhetschef på Tidningen Ångermanland, som i en replik bekymras över Mats Edmans krav och skriver att han är "en publicist som har gett upp och nu i stället sällar sig till den växande skara av kritiker som vill begränsa och minska våra svenska mediers rörelsefrihet".

Annons Annons

Nu går även Ulrica Widsell, vice ordförande i Journalistförbundet och ordförande i förbundets yrkesetiska nämnd till motattack på Second Opinion.

"Det är förvånande att en publicist sällar sig till dem som genom lagstiftning vill begränsa den svenska pressfriheten", skriver Ulrica Widsell och tillägger att hon anser att det självsanerande systemet är fullt tillräckligt som stöd för en etisk journalistik.

"En tuffare lagstiftning kommer att leda till en minskad möjlighet för journalistiken att leva upp till sin roll i en demokrati: en fri press som granskar händelser och skeenden i samhället på ett relevant och sanningsenligt sätt", skriver Ulrica Widsell.

Fler avsnitt
Fler videos