Gå direkt till textinnehållet

Ukrainas ambassadör ville stoppa SVT-filmen

SVT beslutade att skjuta upp visningen av den franska dokumentären ”Ukraina: revolutionens mörka sida” för att det uppkommit oklarheter kring filmen. Aftonbladets Martin Aagård menar i en text att filmen skjutits på framtiden för att Ukrainas ambassadör krävt att den tas bort ur tablån. SVT bekräftar mejlet från ambassadören men menar att filmen bara skjutits på framtiden.

Journalisten har tidigare berättat om SVTs beslut att skjuta upp dokumentären. Det är i en text på Aftonbladet som Martin Aagård skriver om händelsen. Han menar att beslutet kommer efter att Ukrainas ambassadör Ihor Sagach i ett mail till SVTs VD Hanna Stjärne, krävt att den tas bort ur tablån.

”I sitt mail skriver ambassadören att filmen inte bör visas samma år den svenska yttrandefriheten firar 250 år. Han lämnar också förslag på en ukrainsk filmproducent SVT bör vända sig till istället”, skriver Aagård.

SVTs Axel Arnö, projektledare för SVT Dokument Utifrån, och programchefen Ingemar Persson medger att det kommit brev från Ukrainas ambassadör. Men det är inte därför man skjutit filmen på framtiden.

”Vad tror Aftonbladet att SVT gör i det läget? Stoppar undan filmen och ber alla parter om ursäkt? Självklart inte. Men till skillnad från de ovan nämnda väljer vi att hålla huvudet kallt. Ligger det något i vad kritikerna säger? Finns det oklarheter som behöver redas ut? Är det som berättas sant? Relevant? De som kan något om programbedömning förstår att det finns kriterier som måste uppfyllas för att ett program ska kunna visas i SVT”, skriver de i en replik hos Aftonbladet.

SVT säger att filmen ska visas. Men den har skjutits på framtiden.

”Tillsammans med Paul Moreira (som gjort filmen red.anm.) förbereder vi nu den svenska versionen. Eftersom det arbetet inte är avslutat valde vi i onsdags att skjuta upp visningen. När vi är klara kommer filmen att visas – under förutsättning att den uppfyller SVT:s kriterier”, skriver duon.

Det är bara några dagar sedan Turkiets ambassadör i Sverige försökte stoppa TV4 från att sända dokumentären ”Seyfo 1915 – Det Assyriska folkmordet”, som Journalisten berättar om här

Fler avsnitt
Fler videos