FOTO: Tor Johnsson

UG fälls för att ha lämnat kränkande uttalande oemotsagt

30 oktober, 2018

GRN-beslut I ett inslag i Uppdrag granskning uttryckte sig en kvinna nedsättande om araber. Granskningsnämnden fäller inslaget.

Programmet som sändes i våras handlade om terrorattentatet på Drottninggatan förra året. I ett inslag intervjuas grannen till gärningsmannen Rakhmat Akilov.

Så här lät intervjun:

Granne: ”Jag sa ’Nej, tack.’ Jag går. Jag vill inte kontakt i alla fall med, med arabiska. Jag orkar inte, jag är trött på folket.”

Reportern: ”Men han var inte arab?”

Granne: ”Ja, jag vet inte, det är samma skitjävel. Det är samma. Det är fanatic.”

Granskningsnämnden för radio och tv fick in en anmälan om att kvinnans uttalande var hets mot folkgrupp och att det borde ha bemötts i programmet.

I Granskningsnämndens uppdrag ingår det inte att pröva frågor om hets mot folkgrupp. Men nämnden bedömer att intervjupersonens uttalande gav uttryck för en uppenbart kränkande syn på personer av arabiskt ursprung och då det inte bemöttes anser nämnden att inslaget strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft. Programmet fälls därför i det avseendet.

Uppdrag granskning hade även anmälts för samma program då en advokatbyrås logotyp exponeras tre gånger. GRN anser att den relativt korta tid som varumärket exponerades är acceptabel i förhållande till informationsintresset och friar programmet på den punkten.

En ytterligare anmälan mot programmet gällde att ett klipp från en intervju som visades i programmet gav en ofullständig bild av vad intervjupersonen sa enligt anmälaren. Inte heller i det avseendet ser nämnden något skäl att fälla eller rikta kritik mot Uppdrag Granskning.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies