Gå direkt till textinnehållet

Tyska journaliststrejken avslutad

Efter fyra veckors strejk blev det till slut ett avtal för de tyska dagstidningsjournalisterna. Semesterlängden räddades, men semesterlönenen minskades. Löneökningen blev blygsamma 1,3 procent, i ett tvåårigt avtal.

Efter fyra veckors strejk blev det till slut ett avtal för de tyska dagstidningsjournalisterna. Semesterlängden räddades, men semesterlönenen minskades. Löneökningen blev blygsamma 1,3 procent, i ett tvåårigt avtal.

De tyska dagstidningsjournalisternas strejk är slut efter fyra veckors men på onsdagen, efter 16 timmars förhandlingar, lyckades man driva fram ett avtal. 17000 tyska dagstidningsjournalister har nu ett tvåårsavtal.

De hårrdakraven från arbetsgivarna BDZV som utlöste strejken lyckades facken avvärja till stora delar.

– Visst är det en seger att man inte reducerat semestern med upp till fem dagar som var ursprungsfordringen från BDZV, och att man nu i stort sett behåller de tidigare gällande semesterregleringarna, lyder en kommentar från fackförbundet DJV

Däremot blir det mindre betalt, endast 80 procents lön under semestern, räknat på bruttolönen. Det är något bättre, än de 68 procent som bjöds före strejken.

Inte heller blir det något merarbete utan lönersättning så som arbetsgivarna krävde: 37,5 timmarsveckan är kvar. Och i stället för det föreslagna nollbudet från arbetsgivarna blir det 1,3 procents lönepåslag.

-Jag tackar alla kollegor som deltagit i strejken. Bara genom en strejk har vi kunnat få igenom något av våra krav, och rädda kollektivavtals principen. Tyvärr var inte än någon bättre kompromiss möjlig på åtta förhandlingrundor, meddelade Engeroff, förhandlingordförande för DJV, i morse.

Försöken att förhandla bort principen om kollektivavtal och ersätta dessa med företagsbundna avtal är också avvärjt genom strejken. I Tyskland ifrågasätts allt mer fackens rätt att teckna kollektivavtal av arbetsgivarna – inte bara bland tidningsförläggare utan det var även en del i IG-metalls punktstrejker.

Den tyska journaliststrejkens resultat ska nu klubbas av styrelsen för ver.di och djv, som är de två fackföreningar som organiserar journalister i Tyskland. Det är sannolikt att det antas. Ingen i strejkledningen verkade så väldigt nöjd med kompromissen, men ansåg att det var vad som var realistiskt.

Strejkviljan bland medlemmarna verkar av kommentarerna på Verdis hemsida något större än den ledningen haft. En majoritet av de insända kommentarerna ser dock kompromissen som acceptabel, men allt annat än god. Sarkastiskt påpekar någon att arbetsgivarna firar uppgörelsen som en seger, och en nödvändig förändring av lönebilden till realistiska nivåer. Därför bör man hålla ut längre vid nästa strejk.

Att det inte blivit någon nollrunda, kommenteras bland medlemmarna som det viktigaste, liksom räddandet av rätten till kollektivavtal. Med tanke på de hårda toner som varit från arbetsgivarsidan, och det magra resultat som strejken givit, är det ovisst, hur det blir om två år, när avtalet löper ut. Klart är att många inte kommer glömma hotet om att säga upp strejkande. Sådant tycks mest verka mobiliserande bland gräsrötterna.

Fler videos
Fler avsnitt