Twitter firar tio år –
men få svenskar twittrar

18 mars, 2016

På måndag 21 mars är det tio år sedan världens första tweet skrevs. Men få svenskar använder Twitter dagligen, visar statistik från Internetstiftelsen i Sverige.

Användandet av Twitter har nästan fördubblats i Sverige de senaste tre åren. Men 78 procent har aldrig ens provat Twitter enligt statistik från Internetstiftelsen i Sverige (IIS).

Den genomsnittlige twitteranvändaren är en ung, högutbildad man i Stockholm. 22 procent av alla internetanvändare i Sverige någon gång använt Twitter och bara elva procent har någon gång skrivit en tweet.

Av de som har tjänsten är det bara 15 procent som skriver på Twitter varje vecka, vilket motsvarar knappt fyra procent av alla internetanvändare i Sverige. Sex procent av Twitteranvändarna använder Twitter dagligen. Endast drygt tre procent av dessa skriver dagligen egna tweets. Hälften av de som använder Twitter har aldrig skrivit en tweet.

”Trots att Twitter är ett av de mer välkända sociala medierna så är det väldigt få svenskar som faktiskt använder tjänsten. Det kan vara värt att tänka på när medierna rapporterar om Twitterstormar”, kommenterar Pamela Davidsson, specialist på internetstatistik på IIS.

74 procent av de som använder Twitter bor i en stad och 26 procent bor på landsbygden. Det är vanligare att använda Twitter i Stockholmsområdet (28 procent använder Twitter någon gång) och i Västsverige (21 procent) än i mellersta Norrland (17 procent).

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies