Gå direkt till textinnehållet

Två journalistdistrikt uppmanar Lärarförbundet att backa

Ekendistriktet och Förlagsdistriktet uttalar nu sitt stöd till redaktionerna och journalistklubben vid Lärarförbundet och uppmanar förbundet att dra tillbaka planerna på att inskränka den redaktionella integriteten i tidningarna.

De två distrikten som representerar 2 000 av Journalistförbundets medlemmar, i huvudsak i Stockholm, ställer sig bakom det uttalande som antogs av LO Mediehus journalistklubb förra veckan, och som Journalisten berättat om.

Distrikten kritiserar Lärarförbundets förslag att samordna förbundets kommunikation och redaktionernas journalistik och skriver:

”Förbundets PR och information ska döljas i journalistisk dräkt. Lärarförbundets styrgrupp beskriver det som ’journalistiska metoder för berättelsekommunikation’. För att göra detta möjligt ska journalisterna och kommunikatörerna fysiskt sitta tillsammans.

Fri debatt med möjlighet till kritisk granskning är en grundbult i en demokratisk organisation. Det förutsätter redaktionell integritet med möjlighet till källskydd för dem som vill uttala kritik anonymt mot förbundets ledning.

Vi uppmanar Lärarförbundet att dra tillbaka planerna på att inskränka den redaktionella integriteten i förbundets tidningar.”

Fler avsnitt
Fler videos