Gå direkt till textinnehållet

Två av tre länder begränsade mediefriheten 2020

Coronapandemin har förvärrat läget för den globala medie- och yttrandefriheten. Det slås fast i en ny rapport från demokratimätningsinstitutet V-Dem.

Statsvetarprofessorn Staffan I Lindberg ansvarar för Varieties of Democracy, världens kanske främsta demokratimätningsinstitut, baserat i Göteborg. I V-Dems årsrapport som släpps idag slås det fast att två av tre av världens länder införde restriktioner för medierna under pandemiåret 2020.

– Det handlar bland annat om nya lagar om att man inte får framföra falsk information gällande pandemin, där regeringen bestämmer vad som är falsk information. I Kazakstan får man inte ens nämna ordet pandemi eller covid. Att den typer av regleringar finns tenderar att göra medier försiktigare, säger Staffan I Lindberg.

På ett generellt plan har pandemin ändå slagit mindre mot den globala demokratin än forskarna befarade. Det är framför allt på yttrandefrihetsområdet som bakslagen kommit.

Annons Annons

– Särskilt icke-demokratierna har använt pandemin för att ytterligare begränsa medie- och yttrandefriheten. Länder som Indien, Jordanien, Sydafrika och Serbien ligger kvar högt på risknivån. I Turkiet har man arresterat journalister som rapporterat om pandemin, i Uganda ser vi förföljelse av journalister. I Sebien har man infört en lång rad kraftiga begränsningar av rörelsefriheten som också förhindrat medier från att rapprortera, säger Staffan I Lindberg.

Indien är inte längre en demokrati, enligt V-Dems kriterier.

– Pandemin har där använts för att kraftigt begränsa både den akademiska friheten och pressfriheten, säger Staffan I Lindberg.

Fler avsnitt
Fler videos