Gå direkt till textinnehållet

TV4 visade bild på döende barn i avbrott i Harry Potter-film

Under ett avbrott i långfilmen Harry Potter och fången från Azkaban sändes en reklamfilm med bilder på döende barn. Sändningen fälls av Granskningsnämnden.

På eftermiddagen den 27 december förra året sände TV4 filmen Harry Potter och fången från Azkaban. Under annonsavbrotten visades en film av Röda Korset som bland annat innehöll ett svårt utmärglat litet barn som vägdes på våg.

Speakerrösten sade bland annat: ”Amina är på väg att dö av svält. Hon väger bara hälften så mycket som hon ska och hennes lilla kropp kommer snart att ge upp.”

Inslaget anmäldes till Granskningsnämnden för radio och TV, som konstaterar att reklamfilmen sändes vid en tidpunkt då varsamhet ska iakttas i fråga om inslag som kan verka skrämmande för barn.

Annons Annons

Nämnden anser att även om syftet med reklamfilmen var gott, att samla in pengar för att rädda undernärda barn, var den utformad på ett sätt som kunde verka skrämmande för barn, och fäller därför TV4 för att ha brutit mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Fler avsnitt
Fler videos