”TV4 presenterar ren bluffprodukt”

24 maj, 2016

Villägarnas Riksförbund går i dag till storms mot TV4-programmet Äntligen hemma, som man menar vilseleder konsumenter genom att visa upp en ren bluffprodukt.

Det handlar om en metod för dränering av hus, så kallad elektroosmotisk dränering. Enligt Villaägarnas riksförbund dömer forskningen ut metoden som overksam, skriver man i en debattartikel i Aftonbladet i dag. Villaägarna är kritiska eftersom Äntligen hemma genom sitt inslag kan få fler konsumenter att köpa produkten.

Intresseorganisationen tycker också att journalistkåren borde fundera över hur kårens trovärdighet påverkas av att ”kommersiella intressen kan köpa sig plats i vad som ska se ut som konsumentjournalistik”.

TV4s programchef Anna Rastner svarar på kritiken i ett mejl till Journalisten:

– I Äntligen hemma har vi ofta med olika typer av inslag som ska hjälpa hemmafixaren. Programmet har genom åren presenterat olika dräneringsmetoder. I det här fallet gjorde produktionsbolaget som vanligt research kring den aktuella metoden som vi bedömer är både konsumentupplysande och relevant för Äntligen hemmas publik, skriver Rastner.

Vad säger du om kritiken mot köpt produktplacering i programmet?

– Redaktionen på Äntligen hemma har gjort bedömningen att det här är ett relevant och intressant inslag för våra tittare. Det är orsaken till att vi visar det i programmet.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Jaan Ungerson tors, 2016-05-26 09:35
Det är väl i sammanhanget bara att hoppas att TV 4 gjort granskningen att metoden de visar fram är granskad av inte bara av producenten utan också av byggforskningen och av oberoende kompetent expertis på området. Det finns mer än ett skäl till att var mer än försiktig när man i ett byggprogram ger utrymme för idén om elektreoosmotisk dräning då metoden av goda skäl kan misstänkas vara lika lite verkningsfull som magnetterapi inom vården.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies